Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Гласът на ловеца » Ловуване в ловно поле по съвместимост, собственост на друга ловна дружинка

Ловуване в ловно поле по съвместимост, собственост на друга ловна дружинка

vater Публикувана от vater | 14.01.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Председател съм на ловна дружинка с. Оризари към ловно сдружение Твърдица. От много години ловците на дружинката ни са ловували и продължават да ловуват в определен район от ЛРД Твърдица, който дефакто е землище и по силата на този смисъл ловно поле на съседите ни ловци от с. Сборище.
Ловуването ни в този район е почти винаги съпроводено с забележки, че нямаме работа в тяхното поле и вече се ескалира напрежение. Може би са прави по силата на закона за териториалното устройство на ловните стопанства.
В същото време нашето землище е свободно, но не ни се разрешава ловуване тъй като някога е било резерват/ по бай Тошово време/ и не му е снет статута като такъв. Вече повече от 3 години обаче е даден участък от това землище в размер на може би 80% от него, на "свободни ловци" от различни места на страната под формата на концесия.
Да поясня:
- първо този район отдавна вече не е резерват по много определения за такъв
- второ, в този район има частни собствени имоти като гори и полски земи на жителите на селото.
- не зная как ДГС или каквато и да е друга институция сключва договори за отдаване, като не собственик на 100% от предмета на договора.
- как така концесионерите са си превишили правата като са завзели повече от договорената територия и не позволяват на собствениците на горите и полските парцели да си упражняват правото на собственост и не ги допускат до тях.
- Защо не ни се даде правото да ловуваме по закон в землището си, а трябва постоянно да се чувстваме натрапници и нежелани гости!
- Нима нашите такси и членски карти са по евтини от останалите, или ние сме втора ръка членове на този ЛРС.
- Докога ще трябва да понасяме грешките на затлъстялата ни бюрокрация, и техните им лични амбиции.
Прочетох тук, че се сформира нова комисия с предложения за промени по много членове в закона за лова и опазване на дивеча.
Това е хубаво, но не вярвам да се сборите с тази дебела машина за такси и комисионни, която трупа мас и мачка меки фотьойли в кабинетите си. Както ми се струва всичко е криво измислено и ако някой реши да промени наредбата аз съм "ЗА" и съм готов да съдействам и участвам!

Д. Драгиев

Абонамент за бюлетин