Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » ЛРС Оряхово: С ново ръководство НЛРС може да тръгне напред и да направи първа крачка за сплотяване на всички ловци в България

ЛРС Оряхово: С ново ръководство НЛРС може да тръгне напред и да направи първа крачка за сплотяване на всички ловци в България

vater Публикувана от vater | 25.06.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ЛРС Оряхово: С ново ръководство НЛРС може да тръгне напред и да направи първа крачка за сплотяване на всички ловци в България

Интервю на БГ ЛОВ с Здравко Николов – ръководител на ЛРС „Сокол“ гр. Оряхово

БГ ЛОВ: Здравейте г-н Николов, как премина живота на вашето ловно сдружение в страната през последния ловен сезон в условията на пандемия?

На поставения въпрос можем да отговорим следното:

Пандемията оказа негативно влияние върху провеждането на ловните излети защото ловците предпочитаха да запазят живота си, а не да се заразят и някои от тях да се простят с живота си, така както се получи с някои от нашите членове. Ловните излети не се провеждаха видно от отчетените в сдружението разрешителни.

БГ ЛОВ: Българските ловци знаят каква битка водите срещу палежите на стърнища и полета. Успяхте ли в тази война за опазването на местообитанията и живота на дивеча във вашите ловни територии?

Засегнахте една много болна тема за нашето сдружение от двадесет години насам. И по-точно битката, която водим с палежите на стърнищата и полетата. Но през миналата година успяхме в 90%. Но на каква цена? На цената на томове изписани писма до всички заинтересувани  инстанции в България и Европейския съюз. Надяваме се, че и през тази година РДГ и ДГС – Оряхово ще вземат този въпрос на сериозно и ще ни помогнат, защото интересите са общи. Дивечът е абсолютно държавна собственост и оторизираните да водят непримирима борба с този вид пандемия са именно те в съдружие с МЗХГ и агенциите към него. Можем най-отговорно да кажем, че никаква помощ не сме получили от така наречения Ловно-рибарски съюз, който не взема присърце интересите на ловците, а своите лични интереси. Някъде да сте прочели нещо в наша защита? Няма и няма и да прочетете. Това, което учим в горските техникуми и Лесотехническия институт е  „мижи да те лажем”. Някъде да сте видяли, че държавните органи водят борба срещу безконтролната химизация на културите и механичната обработка на същите? Не, няма и да видите. Поради това се чудим как изпитващите в техникумите и университетите задават тези въпроси на изпит, който полагат кандидат лесовъдите.

БГ ЛОВ: Оказа ли влияние АЧС на популацията на дивата свиня на територията на ЛРС Оряхово?

Не можем да потвърдим, че АЧС е най-големия виновник за популацията на дивата свиня на наша територия. Но можем да потвърдим, че безконтролните решения за избиване на дивата свиня през този период изиграха негативна роля за намаляването им. И тук е редно да отбележим, че държавните органи стриктно бяха заинтересовани за изграждане на ями, в които намерените и отстреляни свине  да бъдат изгаряни и унищожавани. За съжаление тези ями останаха празни. Но трябва да отбележим и, че съгласно закона всички разходи при епизоотични обстановки се поемат от държавата. Да, ама не. Не ни е известен случай държавата да е поела някакви парични задължения. Поради тази причина ние сме използвали естествени ями от миналото. И питаме защо държавата абдикира от всички свои задължения във връзка с опазване дивеча на територията на Република България.

БГ ЛОВ: Оряховските ловци ловуват ли активно хищници?

Дължим да отбележим, че активно ловуване на хищници в нашия район няма поради неправилно поставен въпрос в закона. Не може нашите ловци от 30-40 км и повече и техните председатели да идват в сдружението всеки месец за разрешителни. Не може да има ограничение за останалите ловци в дружинката поради това, че на 500 ха се полага един ловец. Затова предлагаме груповите хайки за хищници да бъдат увеличени. Също така държавата да финансира по някакъв начин сдруженията от техните фондове за стимулиране  унищожението на хищниците. Защото нашите ловци не са финансови олигарси и не могат да си позволят този лукс. При лошия Комунизъм от свраката до вълка и скитащото куче и котка се заплащаха от ДГС. А сега, ако очаквате, че сдруженията трябва да поемат това задължение, горко се лъжете. Над 50% от сдруженията в България са пред невъзможност да изпълняват каквито и да е ловностопански мероприятия. Колко  ли трябва да бъде членският внос? ... Надяваме се, че няма да ни задължат да откриеме банка за тази цел. Защото при сегашния рекет на банките, ако сдружения, които са горе-долу в добро финансово състояние, оставят парите си за съхранение, за всяко нещо се иска такса. Лихви няма никъде.

БГ ЛОВ: В ловните среди в Европа и България активно се обсъжда предстоящата евентуална забрана на лова на гургулица още от този ловен сезон на територията на ЕС. Говори се, че същото ще се случи и с лова на пъдпъдък в следващите години. Какво е вашето мнение и на сдружението по тези въпроси?

На въпроса какво е нашето мнение по този въпрос отговаряме следното:

Още една недомислена глупост. Гургулицата и пъдпъдъкът са традиционният лов в много полски райони. Кой ум измисли, че гургулицата е застрашена за да постави този въпрос? Колкото до пъдпъдъка, ако се спрат палежите на стърнищата и полетата и безконтролната химизация и механизация на някои селскостопански производители, това изобщо няма да стане на въпрос. Не знам някои господа свързват ли го с ума следното: Години наред сума заболявания и по птици и по животни. Спиране на лова и унищожение. По тази логика трябва да се спре лова изобщо, а тези ловци, които упражняват този вид спорт трябва да се откажат. Защото съдирането на  по две кожи от всеки ловец е непосилно за тях. Изисквания, изисквания, изисквания... А придобивки никакви.  Седнете и помислете какво разумно ще направите за дивеча и ловците в България. Друго по този въпрос няма.

БГ ЛОВ: Знаете ли ръководствата на двата ловни съюза в България да са предприели някакви действия за защита на лова на гургулица и пъдпъдък, тези толкова емоционални ловни излети за българските ловци?

По този въпрос не желаем да отговорим защото и до сега колкото и съюзи да се създадат, никой не мисли за интересите на ловците. Разсъждения само в тяхна полза. Ако държавните органи помислят разумно, ще разберат едно, че тази разпокъсаност не е в услуга на никого. Защото всяка коза за свой крак виси.

БГ ЛОВ: Какви бъдещите планове на сружението за изпълнение през следващия период - 2021/2022г.?

Плановете на сдружението са прототип на плановете от предните години. Разселване, контрол на ловуване, избиване на хищниците и борба с бракониерството в някои дружинки, повечето от които не се правят от наши ловци.

БГ ЛОВ: Предстои годишно отчетно-изборно събрание в НЛРС-СЛРБ, очаквате ли да се случи нещо положително за националната организация?

Относно мнението за провеждането на годишно отчетно-изборно събрание в НЛРС-СЛРБ, очаквате ли да се случи нещо положително за националната организация – не, не очакваме, а бихме желали. Защото със сегашното ръководство на Съюза не виждаме никакви перспективи за сплотяването му и привличане излезли от него през годините сдружения. И как няма да излязат, като никой нищо не прави за ловците в България. По този въпрос може да се говори много. Нима купуваме дивеча на цена по себестойност? Доволни сме от г-н Бечев, но той явно нищо не може да направи независимо, че е част от Съюза. Положително е, че задържа на някакво ниво стопанствата в Съюза, но конкуренцията, която се допуска със стопанствата в сдруженията, е унищожителна. Всяко нещо наложено на пазарна основа рухва. Предвижданията ни са, че докато такива хора продължават да управляват Съюза, стопанствата няма да ги има. И друго – тези господа едно говорят, а друго вършат. Погледнете указанията, които дават в сдруженията и ще разберете истината. А тя е „не вие, ловци, каквото ни кажете и каквито решения вземате, а ние каквото ви кажем”. Интересуваме се от съдбата на Съюза. Чуваме, че ще се кандидатира Евгени Абаджиев от Пазарджик и доц. Христо Михайлов – бивш председател на Съюза. Познаваме тези господа и можем да кажем само положителни неща. С тях този Съюз може да тръгне напред и да направи първа крачка за сплотяване на всички ловци в България. И да се знае едно – не ръководството на Националната организация са началници, а тези, които са ни избрали, назначили и ни плащат да защитаваме техните интереси. Докато това не бъде разбрано, за ловците няма никакво спасение. Плащайте или бягайте, или ще ви изключим – това е, господа ловци.

БГ ЛОВ: Благодарим за интервюто, желаем Ви здраве и много ловни успехи през предстоящия ловен сезон.

Четете още: Доц. Васил Паница: Последните години имаме изключително богата популация от фазани, яребици и зайци

Абонамент за бюлетин