Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Гласът на ловеца » Малко теория за по добра практика

Малко теория за по добра практика

vater Публикувана от vater | 10.09.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Малко теория за по добра практика

Къде са ни ръцете, очите, как прикладваме и...

По обясними каледарни мотиви и на собствена отговорност публикувам малко теория за да практикуваме по добре и по успешно когато активно се включим в лова.

Продължавам да съм свидетел на какви ли не ситуации при боравенето и използване на оръжието по време на лов или тренировка. Наред с комичните ситуации в главата ми се пораждат и не толкова радостни представи за възможните лоши последици от неправилното боравене с оръжието. След като се запознаете с темата всеки сам да прецени каква му е личната подготовка и има ли нужда от корекции в тази посока.

За успешната стрелба е необходимо да се знае следното. Лявата ръка да се поставя на точно определено място под полуложата. Цевите на пушката заедно с полуложата при прицелването да се обхващат плътно от дланта и пръстите, но нито много напред, нито назад. При хващане много напред се пречи за свободното и правилно насочване на цевите. Освен това се уморява ръката, което води до надхвърляне на сачмите над целта. Ако обхващането е станало съвсем близо до скобата на спусъците, то също ще доведе до неточна стрелба.

Оръжието е необходимо да се държи здраво но без напрежение, прикладването и премерването не трябва да е продължително защото след 4 – 5 сек. започват потрепвания, полюлявания на оръжието, неудобство в стойката и положението на тялото.

Положение на ръцете при прицелване:Ако се изнесе дланта напред, пред полуложата, тогава цевите не лежат устойчиво в ръката и не балансират тежестта на пушката, което при стрелба на по-далечни разстояния води до сигурни пропуски.От съществено значение е, както вече се отбеляза, правилното прикладвзне. При положение че задтилъкът с опрян на раменната кост, главата се надвесва вдясно и при стрелбата тази кост е силно ритана от отката, набива се, а често се разкървавява бузата независимо от това, че се получава изместване на попаденията вляво от целта. Освен това главата трябва да се наклонява малко напред при стрелбата и леко да се опира бузата на приклада, като погледът се плъзга над мерната линия и образува хоризонтално и вертикално съвпадане с целта.

Щом обаче главата се наведе много ниско, тогава се губи мерната линия и откатът от изстрела удря силно бузата и обикновено я разкървавява. Често се допускат, предимно от млади ловци, такива грешки. Натискат първо втория спусък, а след това първия. Този навик се придобива най-вече, когато прикладът на пушката е по-дълъг, отколкото е нужно, и когато дълго време е употребявана едноцевка. В такива случаи, когато е натиснат задният спусък и е произведена стрелба с лявата цев, е много по-трудно да се премести показалецът напред и да се произведе изстрел с дясната цев. При това се губи време във вреда на точния изстрел. Често при такова положение бива контузен средният пръст от предпазителната скоба над спусъците.Неправилно е да се произвеждат изстрели едновременно с двете цеви. Това обикновено води до контузии и наранявания на средния пръст. Така произвеждат стрелба някои ловци, които смятат, че при стрелба по блатен дивеч или по едър дивеч ще имат по-добър резултат. Това обаче не е така, защото изстрелът от едната цев ще закъснее при всички случаи, макар и малко, и може би ще отиде напразно.

Никога не подпирайте гръб в дърво, стена или автомобил по време на изстрел защото последиците са болезнени наранявания на рамото и ключицата и дори счупвания. Лоша практика е особено когато показваме на някого и в повечето случаи на наследниците ни как да прикладват, да са опрели гръб в нас, за по удобно и в този момент да се произведе изстрел, резултатите ще са пак болезнени/за стрелящия/ което по късно води до т.н. страх от изстрела /отката/.

От особено значение е и къде ляга приклада на рамото. Приклада трябва да лежи с цялата си задна част там където свършва рамото и започва тялото.Всяко изключение води освен до неточна стрелба но и до болезнени спомени от отката.

При неправилна стойка на тялото сме свидетели на залитания най вече назад което може да доведе до нежелателни повторни изстрели в опасна посока или най малкото до самонаранявания при падане.
Какво означава да сме прикладвали правилно с правилно премерване и имаме ли нужда от „сухи” тренировки, всеки сам може да провери за себе си. В къщи или където няма да сте в нарушение, вземате оръжието си, затваряте очи, прикладвате, отваряте очи и почти трябва да сте готови с равна мушка /за гладкоцевното оръжие от учебниците за кандидат ловците равна мушка е когато виждаме мушката над мерника но единствено нея а не цевта под мушката. Потренирайте и ще се убедите, че това е възможно и ще допринесе много във вашите бъдещи успехи. Продължавам да го правя почти всеки път когато преглеждам оръжието или когато го почиствам като това ми отнема не повече от 5 – 6 мин.

В случай, че всичко Ви е перфектно моля да ме извините като ще се радвам да споделите ако имате желание вашите съвети и препоръки към кандидати и млади ловци както и към тези с пропуски при боравенето с оръжие.

С пожелание за много слука и още по вече радостни моменти.

Емил Атанасов

Ловците дискутират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин