Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Хищници » Мечок с джипиес помага да се преброят побратимите му

Мечок с джипиес помага да се преброят побратимите му

vater Публикувана от vater | 15.12.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Мечок с джипиес

Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” събира информация за пет представители на едрата фауна, обитаващи защитената територия. Това са благороден елен, дива коза, сърна, дива свиня, мечка и вълк.
Голямата мобилност на вълка е причина той да бъде най-трудният вид за наблюдение. В зависимост от това колко е гладен, за едно денонощие вълкът преминава около 70-80 км.
Така че да се твърди колко са, е трудно – каза Антон Станчев, началник отдел Опазване на биоразнообразието и туризъм в Дирекцията на националния парк „Централен Балкан” в Габрово. Според наблюденията вероятно вълците в парка са около седемдесет. Но тъй като няма убедителни доказателства това може да се окаже невярно – направи уговорка той и допълни, че става въпрос за тенденция.
По същия начин стои проблемът и при мечките. Предполага се, че на територията на „Централен Балкан” те са над шестдесет. Миналата година специалистите от парковата дирекция маркираха мечока Руси, който и досега е единственият представител на вида с нашийник с джипиес, чрез който изпраща данни за себе си. Благодарение на това се знаеше, че Руси освен на територията на парка „прескача” на юг. Търсил е храна в овощна градина, където веднъж попада в премеждие. Очевидно наблюдаван, някой му залага примка. Спасител му става пазачът, който пръв го видял. Освободен, Руси се върнал по познатия маршрут от село Тъжа през билото на Стара планина, та до севлиевското село Кръвеник. Също в овощна градина там, търси храна. Преди да заспи миналата есен, Руси е засечен от чакало над Априлци отново на път към южната част на Балкана.
Руси е четиригодишен мечок, уловен от еколозите до хижа Русалка. Те търсят начин да намерят отговор какви територии заемат мечките. Конкретно в случая, те предполагат, че старите мъжкари са изтласкали Руси и затова той броди насам-натам нежелан, защото още не може да си намери мястото. До края на годината Руси трябва да хвърли нашийника си, тъй като батерията му е с трайност две години. Специалистите от парка възнамеряват да продължат проучването по същия начин, с нашийник на друг мечок. Това се прави по проект за установяване броя на едрите хищници в защитената територия.
-Ако мечката днес е в Скобелево, утре ще я видим в Кръвеник. По някакъв начин броим кафявата мечка в „Централен Балкан”, но попадайки в съседните територии, колегите там също я броят. Накрая правим механичен сбор и на практика излиза, че една мечка я броим няколко пъти. Руси може би го броим на три места. Затова специалистите казват, че се работи на популационен принц. Когато се брои кафявата мечка, се брои старопланинската й популация едновременно и навсякъде – каза Антон Станчев.
На снимката: Мечокът Руси, който единствен от вида ходи с нашийник и джипиес, поставен от специалистите в националния парк „Централен Балкан”.

Автор: Мариана Мандичева

nasluka.eu

Абонамент за бюлетин