Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » МЗХГ и ИАГ » Министър Бозуков: Експертите в лова се грижат за развъждането и селекцията на дивите животни у нас

Министър Бозуков: Експертите в лова се грижат за развъждането и селекцията на дивите животни у нас

vater Публикувана от vater | 06.10.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Министър Бозуков: Експертите в лова се грижат за развъждането и селекцията на дивите животни у нас

Специалистите по лова в България работят много и в правилната посока за развъждането, селекцията, грижите за популациите на дивите животни и опазването им. Доказателство за това е трофейното дело в страната ни. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при посещението си на Световното ловно изложение в Будапеща, Унгария. Форумът се провежда в периода от 25 септември до 14 октомври 2021 година, а страната ни се представя с голяма експозиция от над 200 трофея от едър дивеч – благороден елен, дива свиня, сръндак, лопатар и муфлон. Той коментира:

„Трябва да се промени културата на ловуване и при богатите природни дадености, които страната ни има, с малко повече дисциплина и ред, ние винаги ще бъдем на челно място в сектора в Европа”, посочи министърът. И допълни още, че е актуален и проблемът с мечките. Той подчерта, че се търси единна позиция на балканските страни за решаването му. „Ще разпоредя да се организира среща с експерти от съседните ни държави, които имат сходни проблеми с мечките, като ще се обсъдят и теми, свързани с ловните традиции и публично-частните партньорства. На нея ще бъдат поканени заинтересованите страни, за да се обмени опит и да се намерят трайни решения.”

На изложението се представят 3 нови капитални трофея от благороден елен за златен медал. Те привлякоха вниманието на посетителите, тъй като са добити само преди дни, през втората половина на септември. Майстори на точния изстрел са чуждестранни ловци, които по линия на организирания ловен туризъм се сдобиват с тях в държавните ловни стопанства „Воден-Ири Хисар“ и „Дунав“-Русе. Експертите са категорични:

„Капитални трофеи с над 250 точки много рядко се добиват.”

В експозицията ни са включени и други 4 трофея, отстреляни миналия ловен сезон. Единият от тях е националният рекорд на сръндак. Бозуков коментира:

„Част от трофеите са от историческото ни минало, добити през най-силните години на миналия век, вижда се, че има приемственост в традицията, която е дълголетна.”

Българският щанд предизвика сериозен интерес на гостите и още в първите дни на събитието беше посетен от министъра на земеделието, горите и храните на Република Словения Йоже Подгорошек, заместник-министъра на климата и околната среда на Полша Едуард Шарка и главния комисионер и организатор на събитието Золтан Ковач.

В разговор с д-р Филип Хамър, новоизбраният президент на Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа (CIC), инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, обсъди необходимостта в скоро време да бъде организиран курс за обучение на международно признати оценители на ловни трофеи по системата СIC за България. Инж. Дамянов разговаря още и с представители на горските администрации и ловни съюзи на Словения, Словакия, Полша, Сърбия.

Абонамент за бюлетин