Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Може ли нещо да спре голямата инвазия на диви свине?

Може ли нещо да спре голямата инвазия на диви свине?

vater Публикувана от vater | 07.05.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Може ли нещо да спре голямата инвазия на диви свине?

Учените се опитват да изкоренят дивите свине, разрушителни инвазивни видове.

Обаждането дойде една сутрин през пролетта на 2013 година. Гробището беше забързано. Шарлът Уотсън си спомня ясно. Работи в съдилищата в Ню Йорк. Тя също така ръководи организация, която защитава историческото гробище в селския Тексас, където е израснала. Името Willow Wild, това гробище седи на 36 хектара (90 акра) в Бонам. Редакцията е на около 130 километра североизточно от Далас. Един човек в ​​Бонъм, който редовно посещава гробището, беше първият открил сцената.

"Нещо ужасно се е случило", припомня Уотсън - диви прасета! Бяха нахлули и изкоренени широки петна трева. Изглеждаше, че някой е измъкнал тревата и е обработвал почвата. "Изглеждаше наистина лошо", казва Уотсън. "Не можете и да си представите, че тревата ще се възстанови някога." През следващите няколко седмици дивите свине спяха под дърветата, които бяха около тях, и през нощта се вмъкваха в гробището и изравяха почвата за грудки и червеи. Тези бели червеи, които израстват за да станат бръмбари, живеят на няколко сантиметра (няколко инча) под повърхността на почвата. Нашествениците нямаше да напуснат бързо сами. Уотсън и нейната група трябваше да се изправят пред някои трудни въпроси за това как да се справят с тези "добронамерени" свине.

Тексас едва ли е единствен по отношение на мародерстващите свине. Тези диви свине могат да бъдат намерени в почти всеки щат в САЩ. Те също са забелязани в Канада, а много от тях преминават границата от Тексас в Мексико. В Съединените щати те са концентрирани в югоизточните щати. Те също така причиняват опустошение в други страни, включително в Обединеното кралство и Австралия. В Германия орди от диви свине изкопават градини в предградията на Берлин.

Дивите прасета причиняват около $ 1.5 милиарда щети всяка година в Съединените щати, най-вече на посевите, според Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Те също представляват опасност за здравето. Дивите прасета носят най-малко 30 заболявания и 37 паразита (организми, които живеят и се хранят в жив домакин). Някои от тези болести и паразити могат да се разпространяват и в други животни. Те могат също да заразят хората, които ядат или дишат микробите. Дивите свине могат, макар и рядко, да атакуват хора. През декември миналата година например дива свиня нападна германския ловец, който го беше прострелял и ранил. Човекът по-късно починал.

Биолозите на дивата природа по света искат да проучат и разберат тези диви свине, за да спрат заплахата. Те следят животните да разберат поведението им и да предскажат къде ще отидат. Изследователите тестват нови капани, включително някои, които изпращат видео в реално време към приложения за смартфони.

Спирането на прасетата е трудно, отчасти, защото те са предпазливи. "Те са едни от най-умните животни на планетата", отбелязва биологът на дивата природа Алън Лиъри. Той работи за Министерството на опазването на Мисури в столицата на щата Джеферсън Сити. "Трябва непрекъснато да измисляме нови техники, за да бъдем пред тях", казва той. В момента свинете печелят.

Alpha 100 Bulgaria в комплект с каишка TT15 за следене и обучение - Отстъпки за ловците от БГ ЛОВ

Инвазия на свинете.

Те идват с много имена: wild pigs, wild hogs, feral swine, feral pigs and wild boars. Но те всички са Sus scrofa, вид свине, родени в Европа, Азия и Северна Африка. Група диви прасета може да опустоши полета от царевица или соя през нощта. Те могат да разрушат речните брегове и да причинят опустошение в близост до градовете, дори в дворовете на хората. Те унищожават озеленяването. Калната каша, която оставят зад гърба си, често прилича на кратер от бомба.

През последните няколко десетилетия заплахата от свине се е увеличила в Съединените щати, защото животните нямат естествени хищници. Нещо повече, хората не са намерили ефективен начин да ги спрат. През първата седмица след като най-бързата магистрала в Съединените щати бе открита - на юг от Остин, Тексас - три коли се сблъскаха с диви прасета. Тогава се случи инцидента с боен самолет F-16, който се сблъска с диви прасета на пистата във Флорида. Пилотът катапултира и неговия самолет за 16 млн. долара бе унищожен.

Има термин, който да описва същества като дивите свине: инвазивни видове. Тези организми не причиняват проблеми в техните естествени местообитания. Но когато хората ги въвеждат в нова среда, било то целенасочено или случайно, те са причина за проблеми. Понякога големи проблеми. Нахлуващите растения и животни бързо могат да заглушат наличните ресурси и да затруднят други видове.

Инвазивните могат да изгонят местните видове и те да изчезнат. Или инвазивните видове могат да навредят на културите и природните зони, като например горите. Инвазивните насекоми могат да убият дървета, оставяйки гората по-вероятно да изгори. Едно проучване от 2005 г. изчислява, че инвазивните видове причиняват 120 млрд. долара годишно в САЩ.

Свинете не са родени в Северна Америка. Испанските заселници, които колонизират Флорида през 14-ти и 15-ти век, носят със себе си свине. През първите няколко стотин години популациите на тези животни били малки и останали такива. Те рядко обикаляли отвъд флората на щата Флорида.
След това ловците се заинтересували от дивите прасета към края на 20-ти век и всичко се променило.

"Популярността им е причината за изграждането на стотици търговски заградени площи за лов на диви свине", казва Джак Майер. Той е биолог от дивата природа в националната лаборатория на река Савана в Айкен, С. С., и изследва диви свине повече от 40 години. Фермерите започнали да отглеждат диви свине за ловци. Уви, казва той, животните не могат да бъдат задържани в оградите. "Почти във всеки щат има от тези оградени площи." Сега той казва: "Най-малко една или повече от тези огради във всеки щат изпускат прасета".

И дивите им популации са експлодирали през последните 20 години. Отчасти това е, защото свинете могат да живеят навсякъде, да ядат почти всичко - от жълъди до малки животни - и да се възпроизвеждат бързо. Те могат да се адаптират към почти всеки климат. Майер казва, че са били забелязани в 48 щата в САЩ (включително Хавай и Аляска). Тези диви свине са установили популации в 36. Засега само Уайоминг и Роуд Айлънд изглежда са свободни от диви прасета, казва Майер.

Лиъри, в Мисури, казва, че хората могат да бъдат част от проблема. Картите показват популациите от свине, отделени един от друг на стотици километри. Вероятно прасетата не са го окупирали по този начин. Хората трябва да са ги транспортирали. "Знаем, че свинете не летят и трябва да се преместят по някакъв начин", казва той. Някои хора умишлено пускат диви свине в район, за да създадат лов, въпреки че това е незаконно. Такива действия пораждат нови популации на свине.

Проблемът не изчезва. Министерството на земеделието в Тексас прогнозира, че ако не се направи нищо, популацията на свине в това състояние ще се утрои в рамките на пет години. Федералната програма, Националната програма за управление на щетите от свине, е създадена, за да ограничи разрастването на инвазивните видове. Според него САЩ вече разполагат с около 5 милиона или 6 милиона диви прасета. И броят им непрекъснато расте.

Наистина този растеж не показва признаци на забавяне, според проучване от 2017 г. в списанието за приложна екология. Представители на USDA са изследвали популациите на свине от 1992 г. до 2012 г. Ако продължат да се разпространяват със същата скорост, те смятат, че повечето окръзи в Съединените щати ще бъдат измъчвани от диви прасета в рамките на 30-50 години.

Garmin Alpha 100 Bulgaria с каишка T5 - Отстъпки за ловците от БГ ЛОВ

Лов - понякога дори от хеликоптери

Дивите прасета могат да се движат със скорост 48 километра в час и да преминават през огради. Тези свине могат да се репродуцират веднъж или два пъти всяка година, средно по пет или шест прасенца на раждане. Някои хора на юг дори се шегуват, че "прасетата са родени бременни". Едно прасе може да расте бързо и да тежи стотици килограми.

Учените разполагат с много информация за навиците и поведението на дивите свине, казва Марк Смит. Той е биолог от дивата природа в Университета Оубърн в Алабама. "Всеки се взира в същата наука", казва той. "Нашата роля е да извлечем най-добрата информация там, да я видим и да направим добри преценки за добра наука".
Някои учени са управлявали компютърни модели на популациите от свине. След това те анализират какви тактики за контрол може да се окажат най-успешни и да доведат до намаляване на тези популации. За да се освободи напълно един щат от свинете, повече от две трети от животните трябва да бъдат премахвани всяка година, предполагат тези компютърни модели. И тази степен на отстраняване ще трябва да продължи година след година след година - докато няма повече прасета.

Как може да се извърши това премахване? В края на краищата те са свободни животни.

Някои щати са създали ловни сезони. Други са докарали оръжия, или обучени ловци. Други предлагат награди за трупове от диви свине. Щата Тексас прие закон през 2011 г., който позволи на хората да отстрелват прасетата от хеликоптери. Сега някои хора плащат за изживяването хиляди долари.

Отвъд лов

Смит се съмнява, че ловът някога ще реши проблема. Повечето ловци спират, след като добият едно или две прасета. Нещо повече, някои учени са забелязали, че свинете могат да се учат от лова. Те могат да адаптират поведението си, за да избегнат ловците. Някои може да се отдалечат от полетата, където хората предпочитат да ловуват. Или животните могат да ядат през нощта, вместо през деня. Това може да ги направи по-трудни за намиране. Лиъри казва, че капанът предлага най-добрия шанс за залавяне на повече прасета. Но капаните трябва да са по-умни от животните.

Свинете могат да се изкачат, така че капаните трябва да са високи и да нямат остри ъгли, които дават възможност на свинята да се изкачва. И капаните трябва да могат да хванат всички прасета наведнъж. Ако някое се размине, те ще знаят достатъчно, за да не се върнат при този капан. Тогава, ако не бъдат заловени по друг начин, тези прасета могат да колонизират нова област.

По-новите капани включват нови технологии. Някои от тях включват камери за датчици за движение, които се свързват с приложения за смартфони. Камерите гледат капана, който прилича на голям пръстен с висока метална ограда. Има една или две отворени врати на заграждението. Когато пристигат свине, камерата сигнализира на собственика на земята или на рейнджъра. Тогава някой може да гледа сцената в реално време, откъдето и да са. След като всички прасета влецнат в оградения обръч, ловецът може да пусне врата през приложението. Това обаче не е евтино. Капанът ще струва на земеделския производител стотици долари. С помощта на сензори, камери и апарати тази цена може да се увеличи на хиляди.
Капаните също няма да могота да хванат всички прасета, казва Майер. Така че учените разглеждат други подходи. Биолозите в Алабама и Колорадо изследват възможни отрови. Но няма гаранция, че само прасетата ще я погълнат. Тексас, например, има черни мечки. Те ядат почти всичко, което и прасетата ядат. Животните също могат да вземат стръвта-отрова. Изследователите ще трябва да открият, как да отровят дивите свине, без да навредят на мечките или други животни.

В Оубърн Смит казва, че ветеринарните лекари също работят по стратегии за контрол на раждаемостта при свинете. Това са лекарства или устройства за предотвратяване на възпроизводството. Изследователите са разработили такива лекарства, които работят. Но ето, че ще се наложи някой да го инжектира директно във всяко прасе. И това не е практично за дивите животни, които могат да бъдат навсякъде - и да се крият.
Такива усилия за отърваване от свинете имат най-голям шанс да работят там, където животните са нови, казват експерти. Но предизвикателството да се отстраняват постоянно всички прасета, е обезсърчително. Така че учените искат да съсредоточат усилията си върху намаляването на популациите на свинете и ограничаването на щетите, които причиняват.

Смит казва, че начинът за намаляване и контрол на проблема с дивите свине ще доведе до комбинация от методи. Първо, обаче, хората трябва да бъдат убедени, че движещите се и освобождаващи свине са сериозен проблем. След това капаните могат да бъдат полезни, за да се улови по-голямата част от прасетата. Контрол на раждаемостта или отрови, ако те не причиняват голяма вреда, могат да също да помогнат. А ловците може да отстрелят последните.

Шарлот Уотсън, в гробището в Тексас, преминала през собственото си изпитание, за да се отърве от прасетата. Първо, наела някого, за да постави капани. "В идеалния случай, прасетата се влизат там и не могат да се върнат навън", казва тя. Тогава ще дойде един ловец, който ще отстреля прасетата. Гробището ще плати за всяко хванато животно. Но това не заработило. "Те не обърнаха внимание на капаните", казва тя за прасетата. "Разбира се, свинете са много умни." Няколко седмици по-късно обаче прасетата се преместили в друг район. Те не са се завърнали. Въпреки, че Уилоу Уайлд може би е била пощадена за сега, няма гаранция, че свинете няма да се върнат отново за опустошение.

Zétényi Zoltán
forestpress.hu
Превод БГ ЛОВ

Определяне възрастта на дивата свиня

Защо са необходими калищата за дивите прасета и елените?

Още за едрия дивеч четете тук: ЕДЪР ДИВЕЧ

Абонамент за бюлетин