Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Морът по пчелите удря дивеча и лова

Морът по пчелите удря дивеча и лова

vater Публикувана от vater | 14.11.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

capreolus

Масовото измиране на пчелите тревожи не само пчеларите, но и много други хора. Наблюденията показват, че и различните видове диви пчели не се чувстват много по-добре. Множество колонии пчели загиват не само в Европа, но и в Америка и Близкия Изток. Ловът и дивечът са пряко засегнати, въпреки че на много хора това не им се вярва.
Науката се стреми вече от години да изясни причините за тайнственото масово измиране, което бива наричано “Colony Collapse Disorder” (CCD). Като потенциални причини се сочат пренесените през 70-те години на миналия век от Азия акари вароа и инсектицидите, както и електросмогът от GSM-апаратите, затоплянето на климата и генномодифицираната царевица. Досега при изследванията не са намерени убедителни доказателства за вредното влияние на мобилните връзки и генномодифицираната царевица. Също и акарът вароа – най-опасният паразит за пчелите – не е бил откриван във всяка измряла популация. Доста вероятно е предположението, че причината за измирането на тези насекоми се дължи на повече фактори или на смесица от тях.

Какво общо има всичко това с лова?

Когато пчелите и пеперудите събират прилежно нектар от цвят на цвят, към тях прилепва една съвсем специална дрождева гъбичка (Anthymyces reukaufli). Същата гъбичка се открива в стомаха на преживните животни, включително при сърните. Тези дрождеви гъбички допринасят за това да се образува белтък от несъдържащите белтък азотни съединения в храната. Въпросната мая не се среща при всички цветчета, но я има в люцерната, всички видове детелина, лютика, фий и др., където се пренася от насекомите върху други цветчета. Когато тези цъфтящи треви се поемат от сърните, те могат по-лесно да смилат съдържащата се целулозна храна. По този начин пчелите и другите насекоми допринасят значително за здравеопазването на сърните. Когато гъбичката липсва в стомаха, могат да възникнат аномалии в обмяната на веществата, които се отразят и на размножаването. Казаното дотук важи за всички преживни животни. Всеки селянин, който поддържа цъфтящи ливади, може да потвърди, че сеното след цъфтежа се приема много добре от добитъка. За съжаление понастоящем има много малко цъфтящи ливади. Те почти са изчезнали и заедно с тях естествената многоцветна флора. Сега тревата се коси още преди цъфтежа, тъй като се смята, че тогава съдържанието на белтък и нишесте е най-голямо. Това може да отговаря на истината, но противоречи на добрия разум. Проклятието на нашето време е, че всичко се извършва съобразно финансови съображения и ние постепенно разрушаваме нашите собствени жизнени устои и тези на дивите животни. Добруването на пчелите, пеперудите и др. не трябва да бъде безразлично за ловците. Затова е необходимо те активно да се ангажират с опазването на природата. Виждаме, че някои дребни наглед неща са съществени за дивеча. Трябва да се вземат мерки за правилно стопанисване на тревните площи. В този смисъл опазването на природата означава същевременно опазване на дивеча.

Автор: Теофил КОНСТАНТИНОВ

Статията е предоставена на БГ ЛОВ от ИК НАСЛУКА

Абонамент за бюлетин