Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Муфлон

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Муфлон

Половият деформизъм е изразен в едрината на тялото и рогата на мъжкия. Рогата са характерни по форма, кухи и охлювидно завити в две пресичащи се равнини. Женските са без рога и са по-дребни от мъжките. Дължината на тялото на мъжките е 130 - 140 см, а на женските 90 - 100 см.Теглото на мъжките е 40 - 45 кг. , а на женските 30 - 35 кг. Окраската на муфлона през лятото е сииво-кафява, а през зимата тъмнокафява до черна.

Муфлонът е аклиматизиран в много страни в Европа, а у нас е внесен на много места след 1960 г. Среща се в мустообитания с бедни и сухи почви, с много скални участъци. Чувства се добре на наклонени и стръмни терени с надморска височина до 1000 м.

Сватбува през ноември и ражда през март. Малките са жизнени и само няколко часа след раждането вече не могат да бъдат уловени.

Храната на муфлона у нас не е проучвана. Известно е, че в хранителния му спектър освен тревисти видове, участват и дървесни и храстови. Муфлонът бели кората на дърветата.

Вълкът, чакалът и скитащите кучета са главните неприятели на муфлона. Те унищожават предимно приплодните и муфлонките и са в състояние да обездивечат напълно цял регион.

У нас муфлонът намалява значително. Той е ценен ресурсен вид с вкусномесо, а податливостта му към развъждане в оградени площи при високи запаси го прави и продуктивен. Трофеят му е ценен. Националният рекорд на муфлон у нас е 240,05 точки (Воден - Разград). Разрешен е за ловуване навсякъде в Европа, а у нас е разрешено целогодишно ловуването на мъжките трофей зрели животни, а от 1 септември до 31 януари - намъжки и женски муфлони.

Следи: Стъпката му е характерна, като двете копита имат ясен рисунък - дълги, тесни, с дъговидна форма. Общо стъпката е 6 см. дълга и 4 см. широка.

Абонамент за бюлетин