Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оптики и бинокли » На бутон разстояние до целта ARCHER HUNTER LRF 640

На бутон разстояние до целта ARCHER HUNTER LRF 640

vater Публикувана от vater | 13.04.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

На бутон разстояние до целта ARCHER HUNTER LRF 640

Минаха години, откакто употребата на термо мерници за ловни цели не учудва никой.

С всяка следваща генерация тези уреди стават с все по-добри качества и с нови функционалности. Ако с първите термо прибори едвам се различаваха светлите петна на тъмен фон, то в следващите се получаваше все по-добра дефинидия на изображението.

При най-съвременните не просто може идеално да се определи вида на животното, но и неговият пол. В последната си версия на термо мерник компанията Арчър пусна силен коз – моделът Hunter. Първото, което прави впечатление е високата резолюция, осигурена от матрица с размери 640 х 512 пиксела с големина 17 μm. Чувствителността, която отговаря за разликата в светлинното изображение е под 30 микро Келвина. Какво означава това? На практика с толкова чувствителен уред могат да се видят доста добре рогата на сръндак или елен, при това на разстояние и над 100 до 200 метра. Такова изображение променя правилата на играта и позволява точно дефиниране на трофея на животното преди отстрела.

За професионалните ловци означава – без повече грешки! Това отлично изображение е осигурено от 50 мм германиева леща, която осигурява най-добра трансмисия на топлина. Този уред се захранва с четири батерии от типа АА и с тях той може да работи без прекъсване около 5 часа. Теглото на термомерника Archer Hunter е само 980 грама.

Един от най големите недостатъци при термо мерниците, е че създават сюреалистично усещане и дори стрелец с опит трудно може да определи точната дистанция до целта. В някои случаи отклонението в преценката може да е повече от сто метра. Ето защо бързото определяне на точната дистаниция е от критична важност. В Archer Hunter има вграден лазерен далекомер, който може да отчита цели до, а в някои случаи и над 1000 метра.

Но това което отличава Archer Hunter от всички други термо мерници е, че той има и вграден балистичен калкулатор и автоматично компенсиране на спада на куршума. Нещо повече, има и вградена метео /метеорологична/ станция, която измерва температура на въздуха, надморска височина, атмосферно налягане и не само ги измерва, но и ги залага в балистичния калкулатор автоматично.

Какво трябва да направи стрелеца за успешен изстрел на пределна дистанция? Единственото условие е, да се натисне едно копче, с което се изпраща лазерен лъч и се снемат данните от метео станцията. Всичко това става за част от секундата. Уредът сам компенсира спада на куршума и премества скалата, така че когато стрелецът се прицели отново и натисне спусъкът, изстрелът отива право в целта. Разбира се преди това трябва да се въведат данните на боеприпаса в съответния профил /балистичен коефициент,който може да е G1, G7, Drag – функция (това е функция, която изразява кривата на движение на куршума във всеки един момент от неговия полет), скорост, тегло/, но това се прави еднократно при прострелката на оръжието. По време на работата си калкулатора преизчислява и Кориолисовите сили, ъгъл до мястото на целта, както и позволява да се вкарват стойности за сила и посока на вятъра. Има вградена цифрова либела показваща страничния наклон на оръжието, чрез която ние винаги намираме хоризонталното му положение, което е от изключителна важност по време на изстрела.

Archer Hunter може да пази до 10 профила на различни оръжия в паметта си. Сиреч с притежанието на един такъв уред решаваме проблема за целия арсенал от оръжия, с който разполагаме. Прострелката на уреда става буквално 3 изстрела в рамките на 10 мин.

Менюто е доста лесно за употреба, като ловецът трябва да знае единствено кой е бутона за включване на уреда и този с който се активира лазерния далекомер.

До скоро тази технология бе запазена само за военни цели при строг лицензионен режим. Военната версия има опцията да прихваща и осигурява поразяване на цел до 2500 метра. Лично успях да се убедя в тези възможности, когато от първия опит поразих цел на 2490 метра. Цивилната/ловна версия Archer Hunter също може да калкулира траекторията на куршума на подобни дистанции, но лазерния далекомер умишлено е ограничен до около 1000 метра. С ръчно въвеждане на разстоянието уредът има същите възможности като военния. Работните условия са екстремни от -30 до +55 градуса по Целзий.

Линкове към приборите:

https://aleksis-optics.com/new/product/termalen-pritsel-archer-hunter-lrf-384/

https://aleksis-optics.com/new/product/avtomatitchen-termalen-pritsel-archer-hunter-lrf-640/

Със сигурност много ловци ще си зададат въпроса, дали употребата на подобен уред е етична? Моята гледна точка е , че ако се ползва по предназначение, за определени видове дивеч, е не само етично, но и препоръчително. Когато ловецът може да определи по-точно вид, пол и възраст, това може да е само предимство, да не се допуснат грешки при отстрела.

Цени от 11 200 лв. без ДДС  за модел Archer Hunter LRF  384

Цени от 17083.33 лв. без ДДС за модел Archer Hunter LRF 640

За допълнителни въпроси и наличности може да използвате контактите в полето долу.

Магазин София: гр. София 1335, бул. Д-р Петър Дертлиев №25,комплекс Лабиринт Партер, GSM: +359889784545, skype: optika.sof, email: optika.sf@aleksis.net

Магазин Велико Търново: гр. Велико Търново 5000, ул. ”Александър Стамболийски” №3, GSM: +359889784545

Автор: Роберт Атанасов

Видео от лов на живо с Archer Hunter LRF 640 на различни разстояния:

Абонамент за бюлетин