Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Боеприпаси » На лов с правилните патрони за дребен дивеч

На лов с правилните патрони за дребен дивеч

vater Публикувана от vater | 26.08.2014
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

На лов с правилните патрони за дребен дивеч

Г-н Пламен Дочев e собственик на фирмата, която вече 13 години успешно произвежда и продава патроните МАСТЕР у нас и в чужбина. Ето мнението на човек през чиито ръце буквално са минали милиони патрони.

За размерите.

Убеден съм, че № 11 / 1.50 мм. / е най - правилния за лов на пъдпъдък. Казвам най - правилния, защото може да използвате и по - едри сачми, да поразявате успешно, но после дивеча не може да се използва. Написах и размери в милиметри, защото при някои от вносните патрони, номерацията не отговаря на нашата. Например при италианските патрони №11 отговаря на наши  №10 / 1.70 мм. /. Същото е и с № 9, който отговаря на наш № 7, италианските 11/0, е равно на нашите 13/0 и така нататък.

Макар сачмите с размер 1.50 мм да са малки, моля всички ловци да не ги подценяват. Всяка година има пострадали ловци и кучета от уцелване с такива сачми. Независимо от разстоянието на което се намират колегите ви на полето, по добре пропуснете изстрел в тази посока. На нашия полигон се стреля в бронирана стоманена плоча с дебелина 2 см. от 25 метра. Дори и патроните с този размер сачми след определени изстрели я изкривяват. Силата на снопа сачми наистина е огромна. Всички знаят случаи за успешно отстреляни зайци, лисици, чакали, фазани и други животни с единадесетки от неголеми разстояния.

При патроните за лов на гургулици и гривяци нещата са ясни: № 9 или    № 7 за гургулица и № 7 или № 5 за гривяк. Аз лично съм привърженик на използването на по- ситните сачми, като снопа се регулира чрез шоковите стеснения или от вида концентратор. Нашият опит е показал,  че колкото по едри са сачмите, толкова по- много и по - големи „ дупки „ се образуват в снопа, който обсипва мишената.

За теглото на сачмите.

При лова на пъдпъдъци, 28 и 30 грама за 12 кал. са напълно достатъчни. По - малкия грамаж прави изстрела по труден и е допустим само за по- малките калибри – 16 и 20. При 28 грамовия патрон, понеже налягането е по - малко, може да се получат засечки при някои  ловни полуавтомати, особено при неправилно прикладване. Смятам, че 30 грамовия патрон е най - универсален и прави най добър сноп. Няма особен смисъл от 32 или повече грама. При патрони 16 и 20 калибър, подходящия грамаж са 28 и 26. Горните заключения се основават и на показателите който имаме при изпитанията при нас в лабораторията на различните партиди боеприпаси. Препоръчаните грамажи, дават най- добри характеристики на патрона, като повтаряемост на скоростта, налягането и обсипването на мишената.

Не се подлъгвайте, че при по малкия грамаж сачми, скоростта им е по - висока. Производителите намаляват съответно и барута и поддържат скоростта в едни и същи граници. Обикновено за ситните патрони тя е около 385 м/с . Тези скорости заявени от някои производители обаче са много относителни и най - вероятно с вашата пушка ще имате съвсем други – по ниски показатели. Промяна на показателите при ловните патрони в рамките на + - (5 - 10 % ) се смятат за допустими от производителите. Това може да зависи от температурата, влажността на въздуха, съхранението на патроните, оръжието и т.н. Само при спортните патрони се преследва абсолютна повтаряемост и точност на скорост и групираност и затова те са по - скъпи.

При лова на гургулици и гривяци  обикновенно се използват не по - леки от 30 грама боеприпаси. По - тежките също са удачни, но понеже обикновено се стреля много, се търси по - лек патрон с по - слаб откат.

За концентратора.

Веднага започвам с това, че съм голям противник на всеки вид елемент, чиято цел е да разшири снопа, независимо как се нарича – кръстачка, дисперсант и т.н. Нашите тестове показват, че в снопа винаги се появяват големи „дупки„ и показателите като скорост и налягане на патрона започват много да „играят„. Най - смешното е, че почти винаги точно в центъра на снопа се отваря голям „прозорец„, където се е движил разпръскващия елемент, а това е мястото,   което трябва да уцелим. Все още този тип патрони си имат своите привърженици, но те отдавна са отречени от специалистите. Ловците с пушки с фиксирани шокове, разчитат, че ще компенсират голямото стеснение на цевта с разпръскващия елемент. Само че по- голямата част от сачмите напускат цевта преди кръстачката да е преминала шока и се получава тесен , разбъркан и неравномерен сноп. Т.е. снопа е неравномерен по дължината си  и има празни пространства. Ако стреляте по неподвижна цел ще я поразите, но при подвижна, където дългия сноп и мишената трябва да се  срещнат, това става доста по трудно. Най - добре отворен и хомогенен сноп се получава при патроните с тапа. Ако такива патрони се използват за лов на пъдпъдъци с цев без шоково стеснение / цилиндър /, имате възможно най - добрата комбинация. Ако ползвате специални цеви предназначени за скийтова стрелба, нещата стават още по - добри, но според мен това вече е прекалено. Ловецът  ще започне да поразява цели, които иначе би пропуснал и ще загуби тренинг. Не бива да сме максималисти. По - добре е да се преценява правилно ситуацията, да се изчаква пъдпадъка да се отдалечи на най - доброто за снопа разстояние / след 10 метра / , да се даде нужното предварение и тогава да се стреля, а да не се разчита на широкия сноп. Ако използвате надцевка, може да поставите във втората цев стеснение ¼ или ½ и пак да ползвате патрони с тапа, или да оставите и втората цев цилиндър и да слагате в нея патрони с концентратор. Смятам втория вариант за по- удачен.

Патроните с тапа имат един недостатък. След интензивна стрелба по стените на цевта остава олово. Някои от ловците смятат, че тези патрони не са качествени и „цапат„ цевта. Това би било вярно само за домашно правени патрони, в които се използват и домашно правени сачми. Обикновено при тези сачми не се добавя антимон в оловото и то остава много меко и се отлага по цевта на лентички.  Самото отлагане на оловото, ако се ползват сачми с 1 – 4 % антимон както е по стандарт, не е проблем дори и след изстрелването на хиляди патрони. През нашите балистични цеви в лабораторията минават хиляди патрони при изпитанията на всяка партида, и не съм забелязал с нещо да се променят показателите им от това колко дълго е оставено непочистено оловото в цевта. Това не би трябвало да е проблем и на самата цев. Химически процеси, които да повредят цевта не могат да настъпят. Самото почистване с обикновена спираловидна стоманена пружина, която присъства в комплекта на всеки шомпол е лесно и напълно достатъчно. Пазете само пружината да не преминава през шоковото ви стеснение, ако имате такова на цевта, че ще се свие и трябва да си купувате нова.

Патроните с концентратор, разбира се са подходящи за стрелбата по  гургулици и гривяци. Тук се търси по - тесен сноп и на по - големи разстояния. Ако обаче стреляте от укритие и сте сложили мюрета, спокойно в първата цев може да сложите патрон с тапа, а във втората с концентратор, за да достигате вече набралите скорост и дистанция цели. Това може да се постигне и с поставяне на различни шокови стеснения.Ако сумираме всичко казано до тук, смятам, че най правилен патрон 12 калибър за пъдпъдъци е №11 с 30 грама сачми и тапа. За стрелба по гургулици и гривяци, ако искате да сте подготвени за всяка ситуация ви трябват патрони № 9 и № 7 с тапа и концентратор – 30 и 32 грама и № 5 с концентратор – 30 и 32 грама.

Каква марка да изберем.

Това няма как да ви кажа, но ще ви информирам от какво да се пазите. На нашия пазар присъстват всички известни  и не дотам известни марки патрони. Не знам защо,  всеки собственик на оръжеен магазин се чувства длъжен да внесе някаква своя марка патрони и да се опитва да я налага, като „ плюе „ по утвърдените вече марки. Както и да е, сигурно и това ще  отмине с времето. В Европа има няколко големи производителя на патрони и десетки малки. Малките обаче обикновено не пускат своя марка, а работят на договор с по - големите фирми, който са им дали права и ноу-хау за част от продукциите си. Т.е. част от известните марки патрони не се правят във фирмата „майка„.

За американски и руски патрони въобще не искам да говорим, понеже, те ценово няма как  да са конкурентни у нас.

От какво да се пазим?

Първо от ниската цена. Няма как добър патрон от известна марка в магазин  да е на цена много различна от цената му в Европа. Независимо какво ви убеждават, знайте, че стоките произведени в Европа обикновено са по - евтини там, понеже консумацията и пазара е по голям. Данъците ни са сходни, няма мита и акцизи, така, че не би трябвало да има големи разлики. Ниската цена може да идва от няколко неща:

- Търговецът има много залежала от години стока и иска да се отърве. Това е добрия вариант. Ако патроните са добре съхранявани, възползвайте се, искайте отстъпка и вземете по - големи количества.

-  Патронът е произведен с евтини елементи. Примерно е с евтиния, така наречен летен барут и при по ниски температури сутрин, скоростта му пада и не върши работа. Преди десетина години производителите поставяха изрично упътване на кутиите на такива патрони да не се ползват при температури по ниски от 20 градуса. По молба на вносителите това вече не се прави. Това можете да разберете, като поставите такъв патрон в хладилника за половин час и после го пробвате или му измерите скоростта. Патронът стреля, но скоростта му е по - ниска от стандартната и само сваля перушината на дивеча.

-  Патронът е менте. Това е най - лошия вариант, който вече е много популярен. Доскоро в съседна Турция производството на ловни патрони беше държавен монопол, но това отпадна и се появиха доста частни фабрики.  Някой от тях са добре оборудвани и дори получиха правата за производство от известни марки. Понякога точно такива известни марки, но правени в Турция се доставят за България, без това да е обозначено на кутията и без собственика на марката да е одобрил това. т.е. пускат извън разрешената им бройка някакво количество за България, като естествено, качеството е доста по - ниско от оригиналните. Има и абсолютни манифактури, които бълват каквото им поръчате. Ако се вгледате внимателно  обаче некачествения патрон си личи.

- Имитация на популярна марка. Това пак тръгна от Турция. Производителят поставя на кутията името на известен италиански производител, а всъщност, се оказва, че той ползва само неговите гилзи докато патрона е обикновен евтин, турски. Всъщност какво означава некачествен патрон ? Това става, ако се ползват евтини барути, които нямат повтаряемост на резултата при всяка партида и при различни температури, сачмите са направени от олово без антимон и ографитяване  и размерите им варират в голям диапазон различен от написания, грамажа на сачмите също е намален спрямо написания, концентратора е от рециклиран поли етилен и не уплътнява добре и т.н.

- Неизвестна марка  от неизвестен производител. Независимо какво ви обясняват за тези патрони, най вероятно са поръчка за България, с много компромиси в качеството.Ако резюмираме написаното до тук, съветвам да се избират патроните по следния начин:

- Винаги предпочитайте прозрачните гилзи. Така се виждат сачмите и дори да се изтрие надписа след време, знаете какъв е патрона. Така ще виждате и дали е с концентратор или  разсейвател например. Огледайте как е затворен патрона. При затварянето тип „ звезда „ не трябва да има голям отвор в средата, и да изпадат сачми от него или затварянето да е пропаднало много навътре .

- Взимайте патрони на фирми и марки, които са от дълги години на пазара в България и имате отзиви от колеги за тях.

- Каквито и патрони да си вземете, ги пробвайте преди началото на лова. Отворете един патрон и разгледайте дали сачмите са еднакви по размер, дали има графит по тях / обикновено оцветява ръцете с черен прах /, дали грамажа на сачмите не се отличава драстично от написания на кутията / до 10 % е възможна грешка при машинното снаредяване /, дали концентратора уплътнява добре, не е хлабав и люспи барут не са минали между него и гилзата чак до сачмите.  Пробвайте как се групират сачмите при стрелба с различните елементи и шокови стеснения. Така, освен проверка на патрона, правите и проверка как ги „ кара „ вашата пушка. Известно е, че всяка ловна пушка си има различен бой. Ако сте доволен от проверката, тогава се запасете с по голямо количество, за което задължително искайте отстъпка, и после взимайте само от тях.

- Не купувайте и нереално скъпи патрони. Няма никакъв смисъл. Нормалният ловен патрон, който отговаря на отдавна приетите международни стандарти върши прекрасна работа по време на  лов. По - добре спестените пари да се похарчат за тренировъчна стрелба и подобряване на стрелковите ви умения.

- И малко реклама. Производителите на патрони в България в момента предлагат прекрасни патрони на много добри цени. Фирмите отдавна работят с добри елементи, по европейските стандарти и с обучени специалисти. Голямо предимство е, че патроните не залежават и има обратна връзка с клиентите. Готови са да отговорят на всеки каприз и препоръки от ловците.

Сайт: master-arms.com
Фейсбук страница: МАСТЕР

Пламен Дочев

Участвайте в конкурса за най-атрактивна снимка "Моят ловен ден".

Абонамент за бюлетин