Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НЛРС-СЛРБ » Българските ловци празнуваха 115 години от основаването на НЛРС-СЛРБ на грандиозен национален ловен събор в гр. Плевен (снимки+видео)

Българските ловци празнуваха 115 години от основаването на НЛРС-СЛРБ на грандиозен национален ловен събор в гр. Плевен (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 17.06.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Българските ловци празнуваха 115 години от основаването на НЛРС-СЛРБ на грандиозен национален ловен събор в гр. Плевен

„Не може да се гърми по дивеча, докато не се ожънат нивите, това  повелява първият закон за лова у нас, приет от деветото Народно събрание през 1897г.” С това започна приветствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков, към над 10 000 ловци, които празнуваха в местността „Витска Елия” край Плевен 115-годишнината  от учредяването на Съюза на авджии и рибари в България. Миков подари и копие от дневниците на това историческо събитие на  председателя  на НЛРС-СЛРБ Иван Петков. Председателят на парламента подчерта, че държавата има неизпълнени ангажименти към тази армия от близо 130 000 членове на ловно-рибарските дружества у нас.  Специални гости на събора бяха Бернар Лозе, президент на Световния съвет по лова и опазване на дивеча, както и участници от Румъния, Русия  и други страни.Участниците в събора край Плевен опънаха десетки шатри и палатки. Гастрономът с пушка Ути Бъчваров пък им сготви в огромен меден казан 700 литра курбан чорба, в която наряза 150 кг. говеждо месо и ценни подправки, с които нахрани над 3000 ловджии. „Бракониерството е един от най-големите проблеми на съвременния ловец", коментира Йордан Каменов, председател на Сдружение „Стрелец” град Гулянци.  Той заяви, че хербицидите и другите отрови, които се използват в модерното земеделие, също са на път да ликвидират популациите на пъдпъдъци, зайци и фазани. Съюзът на ловците и риболовците в България е най-старата природозащитна неправителствена организация в страната и в Европа,  която има близо 130 000 членове.

На събора  присъстваха над 10 000 ловци и рибари от цялата страна, както и представители на ловни организации от Румъния, Сърбия, Русия, Македония, Чехия, Словакия. Те бяха приветствани от председателя на Националния ловно-рибарски съюз инж. Иван Петков. Той припомни, че със създаването и утвърждаването на  съюза са свързани  имената на десетки родолюбиви българи, между които  Стефан Стамболов, княз Алеко Богориди, Продан Тишков – Чардафон. „В духа на хилядолетните народностни традиции, Съюзът на ловците и риболовците в България превърна ловуването в достъпно занимание за всички българи. Това ни откроява като организация с изявен демократичен характер, пример за патриотизъм, толерантност и взаимопомощ”, подчерта инж. Петков. Той обърна внимание, че сложното време, в което живеем, се отразява и върху техния съюз, тъй като „продължават опитите на определени кръгове в обществото – зад които прозират лични амбиции и частни интереси – за разбиване на структурите на Националната организация, за приватизация на ловното стопанство и лично облагодетелстване за сметка на българската природа”. Петков изрази категоричната позиция, че ще защитават основния принцип, върху който е изграден Съюзът на ловците и рилболовците в България: “Дивечът и рибата са национално богатство и всички български граждани са истинските собственици на живата природа – достояние на цялата нация.”  Той допълни, че сега е моментът да бъде възстановен статутът на Националната организация, като гарант, че посегателствата срещу българската природа и нейното дивечово и рибно богатство ще бъдат спрени.Сред атракциите на събора беше 72-годишният Борис Михалев – Войводата от Силистра. Той заяви, че за да бъдеш ловец, трябва да си смел и разказа, че преди години  е бил нападан  от глиган по време на лов, но е оцелял. Ловецът-ветеран е горд с много трофеи, между които 26-сантиметрови глиги, отличени с медал, рога на елен и на няколко на сръндаци.  Празничната програма на националния събор продължи с изпълнения на трио „Сопрано”, Общинския духов оркестър на град Ловеч, формация „Бага-Тур”, Румяна Попова и оркестър „Канарите”. Авджии и рибари  имаха и възможност да разгледат различни модели ловно оръжие и пушки. За щастие, по време на събора нямаше  произшествия и инциденти, въпреки адската жега и влажният въздух от дъждовните изпарения, научихме от медицинския екип, който присъстваше на националната ловна проява.Текст: briagnews.bg

Всички снимки от събора: ГАЛЕРИЯ БГ ЛОВ
Видеото на БГ ЛОВ от националния ловен събор в Плевен. В началото ще видите официалната част, а след това до края ще преживеете празника с многото ловци дошли от цяла България. Приятно гледане:

Абонамент за бюлетин