Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Над 100 отстреляни диви свине от ловните дружинки в Монтанско

Над 100 отстреляни диви свине от ловните дружинки в Монтанско

vater Публикувана от vater | 20.02.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Над 100 отстреляни диви свине от ловните дружинки в Монтанско

Малко над 100 са отстреляните диви свине от ловните дружинки в Монтанско през приключилия лов на дива свиня, като все още не са готови на 100% данните от ловните дружинки. Заради изборите през ноември и съответно забраната за лов, сега ловният сезон беше удължен с два ловни излета на 15 и 16 януари. В региона е сведен до минимум броят на животните, заради заболяването Африканска чума по свинете. Въпреки това има отстреляни няколко трофейни глигана.

"Още от миналата година с пролетната таксация, по таксация на колегите, които направиха ловните дружинки на терен, популацията беше сведена до малко над 200 животни на територията на цялото сдружение, която е 165 хиляди хектара като площ. Имахме запас пролетен около 400 и над 400 животни, миналата пролет бяха малко над 200", каза специалиста по лова в ЛРД - Монтана.

Испанските ловни патрони Rio идват с 126 годишна традиция!

Планински дружинки, като тази на град Чипровци, за целия ловен сезон нямат отстреляна нито една дива свиня. Дружинките около Монтана в селата Николово и Сумер, където има добри местообитания за дивите свине, както и в Превала, са отчели отстреляни диви прасета.

"Популацията се е свела до такъв минимум, че оттук нататък трябва да почнем да мислим как да може да го запазим като вид, тъй като това е животно, което се нуждае от време да се възстанови. Ние не може постоянно и непрекъснато да отстрелваме и да ги гоним. В крайна сметка ние подложихме този вид на един, направо, терор", допълни Георгиев.

100 години оръжия Sako от Финландия

През ловния сезон няма намерени умрели диви свине в ловните площи, както и няма положителна проба на Африканска чума при отстреляните животни. 59 са ловните дружинки съответно на 59 ловно-стопански района.

Ловно райониране във България - КАРТИ

Абонамент за бюлетин