Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Над 600 000 ловци протестираха на 20 март в Мадрид (видео)

Над 600 000 ловци протестираха на 20 март в Мадрид (видео)

vater Публикувана от vater | 22.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Над 600 000 ловци протестираха на 20 март в Мадрид (видео)

На 20 март, оранжева вълна от над 600 000 ловци, пристигащи от цялата страна, излязоха по улиците на Мадрид, за да поискат край на антиловните политики на правителството в Испания и да защити значението на лова като дейност, която генерира стабилност в икономиката, заетостта и носи огромни социални, екологични и културни ползи за извънградското общество.

Ловният сектор в протеста бе представен чрез Кралската испанска ловна федерация (RFEC), 17-те автономни ловни федерации и образуванията, съставляващи Националната ловна служба (ONC), и претендираха в този исторически ден за законното право на лов, прекратяване на безпрецедентните атаки, които се извършват срещу лова, с инициативи като проектозакона за защита, правата и хуманното отношение към животните, новия Кралски указ за зоологическите дейности или изменението на Наказателния кодекс, което цели да разпространи злоупотребата с животни за всички гръбначни животни.

600 000 ловци призоваха и за прекратяване на забраната на лов на гургулици, отмяна на включването на вълка в Списъка на защитените видове, възстановяване на дивата природа и лов в националните паркове. Протеста е и срещу политиките за дивите животни, които ще се прилагат в Испания и които имат за цел да прекратят лова на видове като яребици, пъдпъдъци и дроздове, както и бъдещата забрана за използването на олово без реална алтернатива на боеприпаси.

На голямото събитие на 20 март бе отправен призив към всички ловци да носят добре видими оранжеви дрехи, и така чрез голямо оранжево наводнение да се наложи прекратяването на тези атаки и да се утвърди значението на лова като дейност, която генерира икономика, открива работни места и носи огромни социални, икономически, екологични и културни ползи за селския свят. От друга страна, трябва да се знае, че краят на лова ще има отрицателно въздействие върху биоразнообразието, застрашените видове, екосистемите, пътнотранспортните произшествия, селското стопанство, животновъдството, предаването на болести или загубата на работа, както и големи разходи за държавната хазна чрез прекратяване на контрола на населението чрез ловни действия.

МЕЖДУНАРОДНА ПОДКРЕПА

Протеста на испанските ловци бе подкрепен от делегация на Европейската федерация на лова и опазване (FACE), водена от нейния президент Торбьорн Ларсон и която участва в мобилизацията, представляваща повече от 7 милиона европейски ловци.

Към тази подкрепа се присъединиха и от другата страна на Атлантика, чрез видеоклипове и съобщения в социалните мрежи, от Международната ловна федерация на Латинска Америка и националните федерации на Мексико, Перу, Уругвай, Бразилия, Чили, Парагвай, Салвадор , Коста Рика, Аржентина, Куба, Еквадор, Боливия, Колумбия, Хондурас, Гватемала, Никарагуа, Панама и Венецуела.

Абонамент за бюлетин