Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Гладкоцевно оръжие » Надцевката Benelli 828 U Black 12/76 представя бъдещето още днес!

Надцевката Benelli 828 U Black 12/76 представя бъдещето още днес!

vater Публикувана от vater | 19.08.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Надцевката Benelli 828 U Black 12/76 представя бъдещето още днес!

Върховен дизайн и куп иновации правят тази ловна пушка уникат!

Перфектен баланс, крио цеви, шокове и приклад, който гаси отката наполовина!

Benelli 828 U Black 12/76  Заключването е тройно - с масивни куки долу, два шифта горе и солидна стоманена плоча в средата – Lock Plate. Тя влиза директно в цевния блок и заключва стомана в стомана! Така при изстрел алуминиевата затворна кутия изобщо не поема ударни натоварвания или вибрации!

Цевите са криогенни, стоманата им е замразена до минус 160 градуса С и после затоплена по специален режим. Процесът намалява междумолекулните пространства и вътрешното напрежение в метала спада, а структурата му се подобрява, което води до по-голяма якост на стоманата. Другата изгода от „пъхането на цевта във фризера” е чисто балистична - уплътненият метал вибрира по-малко, отколкото традиционната оръжейна стомана. В лова това означава чувствително по-точен втори изстрел!

Цевите са 66 и 71 см. Те са взаимно заменяеми и надцевката може да се ползва и с двата комплекта цеви, без намеса на оръжейник! Цевният канал е с оптимизиран профил – Power Bore, с плавни конични преходи, за по-малка деформация на сачмите!

При Benelli 828 U цевите са свободно вибриращи и не са споени по цялата дължина, а само в блока и отпред при дулото. Това олекотява оръжието, но и подобрява вибрационното поведение при изстрел.

Мерната линия е от карбон, а мушката е фиброоптична за по-лесно водене на целта.

Общата дължина е 110 см с късите цеви и 115 см с дългите. Масата съответно е 2,951 кг и 2,996 кг.

Шоковите втулки са 5 крио сменяеми - от цилиндър до пълен шок и са тествани със стоманени сачми.

Ежекторите са импулсни и нямат механична връзка със спусъковата група! Това позволява, след като не е произведен изстрел, ловецът спокойно да отвори оръжието си, за да замени поставените патрони с други. Импулсът идва от механизъм в патронника, който се задейства само, когато и имало изстрел и гилзата на патрона за миг се е раздула от налягането! Така ежекторът сработва само в цевта, с която е гърмяно. При леко пречупване на пушката, тогава се подава навън само празната гилза, за да бъде вкаран нов патрон. При пълно пречупване, патроните излитат навън.   

Спусъковата механика е в блитц група и лесно се вади за почистване и смазване. Спусъкът е един със селектор.

Бутонът на селектора е зад затворната глава и е комбиниран с плъзгача за предпазителя, който може да бъде и автоматичен.

Настройването на приклада, вертикално и странично, е в цели 40 позиции – система Perfect Fitting! Benelli 828 U се доставя с комплект пластини, които се подлагат при сглобката на приклада.  

Прикладът е от подбран орех с патентованата система Progressive Comfort. Освен мекия подбузник, който предпазва слуховия апарат на ловеца от вибрациите, в него е вградена и първата в света амортизираща отката система за дървен приклад! Тя включва задтилък Aircell, съчетан с конструкция от няколко пластмасови гребена с различна дебелина на зъбите вътре в приклада.

Системата се самонагажда, според тежестта на сачмения и барутен заряд! При стрелба с патрони с 24 г сачми, силата на отката се поема само от най-тънките гребени в амортисьора. При ползване на  патрони с 30-36 г сачми „се включват” и гребените със средни зъби, а при магнумите - чак до 56 г сачми, започват да се огъват и гребените с най-дебелите зъби.

В крайна сметка Progressive Comfort намалява всеки откат, а оттам и подскока на дулото при всеки изстрел, което дава възможност на ловеца за по-бързо и по-лесно прицелване по следващата цел!

Иновациите в Benelli 828 U са защитени с 4 международни патента! Ето защо в последните години няма друго ловно оръжие, може би след полуавтомата Benelli Vinci, което да е предизвикало толкова обсъждания и коментари, както тази забележителна и новаторска италианска ловна пушка. Тя решително скъсва с традиционните постулати при конструирането на надцевки!

Уникалната надцевка Benelli 828 U доказва, че в  дизайна и механиката италианците могат да пишат  историята, когато поискат! А изключителния баланс на оръжието и интуитивното, естествено прикладване, лекото хващане и водене на целта, съвсем като в ловджийските сънища, още дълго ще останат на върха!

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин