Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Боеприпаси » Най-високото американско качество идва с компонентите за релоудинг от Hornady

Най-високото американско качество идва с компонентите за релоудинг от Hornady

vater Публикувана от vater | 23.12.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Най-високото американско качество идва с компонентите за релоудинг от Hornady

10 куршума в една дупка – възможно е само със специалните щатски проектили! 

Всеки сезон иновационните продукти с марката Hornady грабват престижни награди в САЩ. Неотдавна журито на знаменитото сп. „Guns & Ammo” присъди приза - „Патрон на годината” на серията Precision Hunter. Отличието се дава след тестове от експерти за: „Революционното изследване на патроните Precision Hunter с Доплеров радар и изобретените нови куршуми ELD-X с Heat Shield полимерен връх”.

Днес американската компания Hornady върти многомилионен бизнес с готови патрони самоотбрана, служебни цели, спорт, но и с всички необходими компоненти за рилоудинг - любителско пълнене на уникални майсторски патрони вкъщи.

Нещо повече, днес именно Hornady е и най-големият независим производител на муниции в света! Повечето компании от бранша, по каноните на глобализацията, отдавна вече са вкарани в  международни концерни или са притежание на могъщи акционерни фондове.

Последният пример в това отношение е ясен и за нашите ловци. Известната чешка компания Sellier & Bellot, чиито патрони са традиционно познати от 70 години в България, неотдавна бе купена от американска инвестиционна група и то след повече от 165 г. независимо съществуване…

Сега Hornady прави патрони в огромно разнообразие от калибри, които са снарядени с повече от 300 вида куршуми!  Успехът обаче е не само в Щатите и Канада, а и в Европейския съюз, Исландия, Русия, Австралия, Нова Зеландия.

Компанията е създадена от Джойс Хорнейди, който бил запален стрелец. Той е имал проста философия за балистиката, която се свеждала до една мечта.

Щатският балистичен гуру искал да направи патрони, с които да вкара 10 куршума в една единствена дупка в мишената!

След края на Втората световна война Хорнейди осъзнал, че ловците и любителите на стрелбата вече не са доволни от продаваните тогава патрони в САЩ. Те били предимно от военните запаси и имали скромна точност. Хорнейди имал отлична инженерна подготовка и компетентност в производството на боеприпаси, защото през войната служил в Армейския завод за муниции в Гранд Айлънд, щата Небраска.

През 1949 г. той заедно с Върнан Спиир (Speer) конструирали уникална машина, която преправяла празни гилзи от патрони .22 калибър в месингови ризи за нови куршуми в .30 калибър. По онова време армията имала огромни запаси от такива гилзи от тренировъчните стрелби през войната. Съдружниците ги купували евтино и от тях щамповали своите съвсем по-сносни куршуми.

По-късно партньорите се разделят, като Спиир създава компанията за муниции Speer, която днес е част от мегаконцерна АТК.

Хорнейди продължил сам, като постепенно успял да създаде добро име за продуктите на компанията.

Първата работа на Джойс Хорнейди била да построи подземно стрелбище.

В него никога нямало вятър и температурата била постоянна – идеалните условия за тестване на мунициите при еднакви условия! Тази инвестиция веднага рязко вдигнала прецизността на патроните и поръчките стремглаво се увеличили.

През 1970 г. по-малкият син на Джойс - Стийв убедил баща си да основат и компанията Pacific Tool. С нея Хорнейди стъпили и на така важния за САЩ пазар на оборудване и компоненти за рeлоудинг вкъщи.

Джойс Хорнейди загинал с частен самолет и през 1980 г. и компанията била поета от Стийв. А през 2006 г. към ръководството се присъединил и синът на Стийв - Джейсън, който вече имал 15-годишна успешна кариера в състезателната стрелба. Днес той е директор по продажбите, а Hornady прави повече патрони само за ден, отколкото за цяла година при основаването си!

Компанията е лидер в разработването на прецизни муниции, снарядени с най-разнообразни куршуми. Калибрите, в които тя предлага патрони са неизброими, особено в чисто американската им специфика! Ето защо тук ще се спрем предимно на най-популярните калибри за ловни карабини и експреси, които са по-разпространени при лова и в Европа, Азия и Африка.

Изключително внимание в Hornady се отделя на конструкцията на самите куршуми. В това отношение задачата е, при попадението в дивеча, ядрото на куршума да не се отдели от ризата, а експандирането да е винаги контролирано.

Нека погледнем сега - какви са отличените патрони Precision Hunter с иновативния им куршум ELD-X. Новата конструкция идва след тестове и задълбочени изследвания с Доплеров радар. Така балистиците от Hornady установили, че всъщност всички полимерни обтекатели на куршумите с висок балистичен коефициент, се разтапят и деформират от нагряването в полет!

А това води до отклонения от траекторията, защото аеродинамиката им е нарушена. За избягване на това явление експертите предложили да се търси нов полимер, който да не се деформира от нагряването при триенето във въздуха и така е изобретен патентованият нов обтекател Heat Shield. Всъщност експертите дори предлагат да се измeрва самото триене, защото то дава по-надеждна информация за нагряването и деформацията на куршума в полет от балистичния коефициент. 

Така се появява и иновативният нов проектил ELD-X – (Extremely Low Drag - eXpanding). Високо-технологичният куршум има мачова точност и най-добрият балистичен коефициент в класа си, както и контролирана експанзия на всички ловни дистанции. Тук се откроява и нещо крайно необичайно – два различни сценария за експандирането на куршума!

При попадение до 400 ярда или 365 метра, дизайнът на проектила води до  контролирана експанзия - през цялото време на проникването. След удара, полимерният връх се разбива, а тънката носова секция на ризата на куршума се обелва назад и открива мекото ядро. То започва да се сплесква и разширява, докато достигне до пресования вътрешен пръстен InterLock, който държи ядрото и ризата заедно. Тогава ядрото тръгва леко напред и оформя доста широк диаметър по дължината на целия куршум. Така проектилът прониква напред с екстремно висок летален ефект. Куршумът запазва 50-60 % от масата си.

При попадения отвъд 400 ярда или 365 метра полимерният връх Heat Shield не се раздробява, а цял тръгва назад към кухината и създава свръхналягане, за да започне процесът на експандиране. При тези по-ниски скорости проектилът ELD-X прави конвенционална експанзия с широка гъба, но само в челото на куршума. Така проникването е дълбоко с широк раневи канал. При този сценарий той запазва 85-90 % от масата си.

Днес новите патрони Precision Hunter - ELD-X се правят в следните калибри: 6,5 Creedmoor – 143 gr, 7 Rem. Mag. -162 gr, .308 Win. -178 gr., 30-06 Sprg. – 178 gr, .300 RCM – 178 gr, .300 Win. Mag. – 200 gr, .300 Rem Ultra – 220 gr и 30 - 378 Wby. Mag. – 220 gr., .270 Win. - 145 gr, .280 Rem. – 150 gr, 7mm-08 Rem. - 150 gr, .300 WSM - 200 gr., .300 Wby. Mag. - 200 gr.

Както се вижда популярните свински калибри са добре представени в революционната серия Precision Hunter - ELD-X.

Разновидност на тези патрони е и новата линия ELD Match - (Extremely Low Drag Match). Разликата от ловната версия е в по-източения профил на върха Heat Shield за повече акуратност и в по-изразената заобленост на куршума отзад тип корабна кърма. Тук обаче не е търсена експанзията, както при ловния проектил, защото мач мунициите са стрелба по мишена.

Като дан на модата на нетоксичните безоловни проектили, Hornady представи патроните GMX (Gilding Metal eXpanding). Куршумът обаче не е от солидна мед, а от специалната балистична сплав, от която в Hornady правят и някои ризи на проектилите. Това решение също носи балистична изгода, защото намалява триенето в цевта, а и отлагането на метал в нарезите, в сравнение с чистата мед! Куршумът има източен профил и два напречни външни пръстена за контролирано  прилягане към нарезите в цевта. Той е напълно безоловен и дори има сертификат за употреба в щата Калифорния, в който от години нищо, съдържащо и следи от олово, не може да се продава!!! 

Проектилът има много плоска траектория в полет и е с червен балистичен връх, с кухина под него. Новият куршум чувствително намалява налягането в цевта и металните отлагания в нея. Той запазва 95% от теглото си и прави контролирана експанзия до 1,5 пъти от началния си диаметър! Днес се предлагат патрони в следните калибри: .243 Win. - 80 gr, .270 Win. - 100 gr,.,. 270 Win. - 120 gr, 6,5 mm - 120 gr, .308 Win. - 110 gr, .308 Win. - 125 gr, .308 Win. - 150 gr, .308 Win. - 165 gr, .308 Win. - 180 gr, 9,3 x 62 - 250 gr, .338 – 185 gr и . 375 H&H - 250 gr. Както се вижда и тук също са налични и много добри решения за свинския лов!

Следващият известен куршум от Hornady е SST - Super Shock Tip. Той има полимерен връх, за  бързо експандиране, което предизвиква силен шок. Комбинация от отличен балистичен коефициент с много бърза експанзия – това е SST. Поразява сигурно всичко от сърна, през глигани, елени до лосове!

Друг основен тип куршум е V-max. Тук пак имаме полимерен връх и пресовано оловно ядро, което здраво захваща обтекателя, но точно под него има и кухина. При удара, полимерният връх тръгва назад и в кухината се създава свръхналягане, което разцепва ризата!

За лов на едър и опасен дивеч с гладкоцевна пушка Hornady също прави доказани патрони. Първият е в 12/70 мм със сачми 13/0. Той е снаряден с 8 сачми и има дулна скорост 417 м/сек.

Следващото предложение е за пушки със слъгова цев.

Това е новаторският патрон Hornady SST Shotgun Slug. Куршумът е в пластмасов контейнер има и полимерен балистичен връх, който му дава отлична точност. На 91 метра групата е под 5 см! В 12/70 мм куршумът е с маса 300 gr и излита с 609 м/сек.! Този патрон го има и в 20 калибър.

Hornady има и серия от патрони за особено опасен дивеч - мечки и едри африкански животни.

Това са патроните от линията Dangerous Game eXpanding. Новият куршум има външна риза от мед, но и друга от стомана под нея. Това му помага да не се деформира от удара в дебелата здрава кожа, а да експандира чак при тъканите. Така се постига по-висок спиращ и нокаут ефект. Компанията предлага калибри: .375 H&H – 300 gr, .416 Rigby – 400 gr, .450 NE – 480 gr, .404 Jeffery – 500 gr, .470 NE – 500 gr, .505 Gibbs – 525 gr, .500 NE – 570 gr.

Това са мощни патрони с два вида куршуми. Първият е DGS, в който стоманената риза е по-дебела и проникването е по-голямо. Вторият е по-силно експандиращ - DGX.

От традиционните ловни куршуми непременно трябва да се посочи и технологията InterLock. Тя здраво свързва ризата с ядрото, чрез два фиксиращи вътрешни ринга. Ядрото е от твърдо олово с повече антимон, чиито връх се подава отпред.

Традиционно важна за лова линия са и куршумите с цялостна риза - Full Metal Jacket, които по-малко увреждат месото на дивеча.

Мунициите Hornady са възможно най-високото американско качество! В тях не са „жалени” нито специалните барути, капси и металните сплави за гилзите и ризите, нито технологиите и патентованите решения.

Затова кампанията предлага само най-доброто от доброто - от малките калибри за контрол над гризачи, през надеждните пистолетни и револверни муниции за самоотбрана, до мощните карабинни и експресни патрони, които действително са конструирани и произведени според философията на основателя Джойс Хорнейди – „10 куршума през една дупка”!

Всички можете да намерите в магазините на ВИП Оръжейни Комплекси и http://guns.bg

Автор: Мир Богоев

Абонамент за бюлетин