Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Нарастването на популацията на ловния дивеч в областите Велико Търново и Габрово се дължи на правилното стопанисване

Нарастването на популацията на ловния дивеч в областите Велико Търново и Габрово се дължи на правилното стопанисване

vater Публикувана от vater | 09.05.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Нарастването на популацията на ловния дивеч в областите Велико Търново и Габрово се дължи на правилното стопанисване

Увеличение в популацията на мечки е регистрирано на територията на Великотърновска и Габровска области. За последните пет години те са с 43 повече. Освен това се регистрира и завишение в броя на оплакванията за инциденти, причинени от дивите животни. Какви са причините за това, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с инж. Николай Николов, директор на Регионалната дирекция по горите в старата столица.

Фокус: Г-н Николов, в последните няколко години на територията на Великотърновска и Габровска области се регистрира увеличение в популацията на мечките. На какво се дължи то и какъв е броят на животните?

Инж. Николай Николов: Данните от пролетната таксация на дивеча сочат точно това. Мечките не са обект на лов, но попадат в тази таксация. Според статистиката, която подготви Регионалната дирекция по горите, отговаряща за територията на Великотърновска и Габровска области, са установени и таксирани 156 мечки. За последните пет години броят им постоянно расте и се е увеличил с 43.

Фокус: Това, че те не са обект на лов, ли е основната причина?

Инж. Николай Николов:
Да. Мечките не са обект на лов, съгласно Европейска директива отстрелът им е забранен. Това, наистина, е основната причина за увеличаването на популацията, защото кафявата мечка в България няма естествен враг. Може да има минимален естествен отпад на някои заболявания или ограничаване на инцидентите с малки мечета, но други вредители на мечката няма, няма и отстрел и това е причината за нейното увеличаване и разселването й в по-ниските части на планината.

Фокус: След като се разселват в по-ниските части на планината, това създава ли някакви проблеми на хората?

Инж. Николай Николов:
Има констатирани доста такива проблеми. За последните три години имаме 13 случат. Преобладават такива, при които мечки влизат в пчелините и унищожават единични или група кошери. Унищожават пчелни семейства. Има случай в община Севлиево, в района на Държавно ловно стопанство „Росица“, през 2014 година, когато мечка беше унищожила домашни животни – овце. Други случаи за унищожаване и нападение на домашни животни нямаме. Но последно, преди няколко дни, в квартал на Габрово, мечка подгонила кошута – диво животно, вкарва я в двор и там я удушава. След, което, собствениците на имота се развикват, мечката избягва,но кошутата е мъртва.

Фокус: Тези сигнали, при възникването на подобни инциденти, единствено в Регионалната дирекция по горите ли се подават и предприемате ли Вие някакви мерки?

Инж. Николай Николов:
Сигналите се подават както при нас, така и в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. При подадени такива, ако има регистрирани някакви повреди или наранени животни, се прави Комисия, тя съставя протокол и той се изпаща в Министерството на околна среда и водите. От там взимат решение дали да бъдат обезщетени собствениците на дадения имот, какво трябва да получат и дали са вземали необходимите мерки за предпазването на имота и имуществото си от посегателството на мечката. Има специална процедура.

Фокус: Нека се върнем отново на пролетната таксация на животните, която споменахте. Какви други данни показа тя? Има ли други животни, освен мечките, които не са обект на лов, но се преброяват?

Инж. Николай Николов:
Другият вид, който не е обект на лов, е дивата котка. При нея също се наблюдава едно, макар и по – слабо увеличение, но и нейната популация нараства. Останалите видове, които са обект на таксация, са обект на лов. Мога да кажа, че при всички видове дивеч наблюдаваме увеличение на популацията. Това е нормално и е свързано с правилното стопанисване на тези видове.

Фокус: Извършват ли някакви специални грижи самите ловци за тези животни?

Инж. Николай Николов:
Основното, при едрите видове дивеч, е подхранването, особено през тежките зимни месеци. Що се касае за дива свиня, сърна, за местните видове птици обект на лов, това е подхранването. Друга основна причина, особени при птиците, е разселването – на яребици, на фазани. Това също увеличава популацията. То се извършва ежегодно от ловно – рибарските дружества, които са на територията на Дирекцията. Последно такова се прави в края на март и началото на април.

Фокус: Има ли интерес към т. нар. организиран ловен туризъм в региона?

Инж. Николай Николов:
Да, той се практикува активно. Всички видове дивеч могат да са обект на този вид лов. Това е платен лов, има държавни тарифи, по които се извършва отстрелът и заплащането на съответните видове дивеч. Така, че, ако ловци – дали са българи или чужденци, имат желание за извършване на такъв лов, за това има специална процедура. Прави се заявка за съответните ловни сдружения, стопанства или обекти, отдадени на концесия на частни ползватели, и се организира такъв вид лов. Билетите за този вид лов се издават от самите стопанства, а ние издаваме документи на чуждестранните граждани.

Луиза ТРАНЧЕВА
focus-news.net

Абонамент за бюлетин