Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » Нарушения на общите правила при лов довели до трите инцидента през последните две седмици

Нарушения на общите правила при лов довели до трите инцидента през последните две седмици

vater Публикувана от vater | 29.12.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Нарушения на общите правила при лов довели до трите инцидента през последните две седмици

Нарушение на общите правила по време на лов са причина за трите инцидента през последните две седмици. Това каза за БНР инж. Петър Петров, главен експерт в дирекция "Ловно стопанство" в Агенцията по горите.

Инцидентът на 19 декември, при който ловец простреля свой колега при качване в МПС, е завършил със смъртен случай. Лекарите се борят за живота на пострадалия и в третия инцидент - от 26-и декември край Катунци. Тенденцията обаче е към намаляване на смъртните случаи:

"От 2015 година тенденцията е към намаляване на тези отрицателни случаи. През 2015 година имаме 15 наранявания по време на лов и регистрирани от тях пет смъртни случая. През 2016-а са осем наранявания и един смъртен случай. През 2017-а - седем наранявания и четири смъртни случая. За 2018 година има осем наранявания с един смъртен случай. Тенденцията е към намаляване, но нашата цел е от тези инциденти поне да няма смъртни случаи".

Към 17-и декември от МЗХ са проверили 3656 ловни дружини, отчете Петров в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". По думите му, няма нужда от промяна в правилата, а контрол при спазването им:

"Не е възможно до всеки ловец да има контролен орган и затова трябва сравнително повишен контрол, който изпълняват структурите на МЗХГ. Самите ловци помежду си да си извършват самоконтрол, защото по време на лов те са полезни застанали един до друг и ако те не си напомнят най-общите правила, които са, и най-вече правилата за боравене с ловно оръжие, не е възможно по друг начин да става по-строг контрол".

Цялото интервю можете да чуете тук: ЗАПИС

Снимка: БГНЕС

Четете още:

Обновена: Прострелян ловец в главата по време на лов

Убит ловец по време на лов край Самоков

Млад ловец от Елена се простреля в слабините без да иска

Абонамент за бюлетин