Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Коментар на... » НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНЯМЕ

НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНЯМЕ

vater Публикувана от vater | 06.07.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНЯМЕ

Димитър Йорданов – Председател на УС на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”:

Относно изминалия ловен сезон на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол-1884 В.Търново”:

Измина един изключително сложен и труден ловен сезон. През миналата година африканската чума по свинете и пандемията от Ковид 19 дадоха своя сериозен отпечатък както върху лова и стопанисването на дивеча, така и върху самите ловци и служители на нашето Сдружение. Ще започна с най-лошото. През месец декември 2020г. специалистът ни по лов за наетия от нас Държавен дивечовъден участък „Бутора”, инж. Иван Гунчев (бивш директор на Регионална Дирекция по горите В. Търново) почина от коронавирус. А съвсем наскоро, в началото на юни, онкологично заболяване ни отне завинаги дългогодишния ръководител и специалист по лова Кирил Бояджиев. Почти няма ловец, който през последната година да не е загубил, роднина, приятел или познат. Бог да ги прости всички и дано душите им намерят покой във вечните ловни полета.

Макар и с намален капацитет успяхме да извършим всички необходими дейности и да завършим годината с добри резултати, най-вече във финансов аспект. Гледаме оптимистично на бъдещето.  Нямаме отлив при заверката на членството за 2021 година. Все по-добри новини идват от дружините за появили се диви прасета, в това число и майки с малки прасенца. Звучи добре след липсата на такива през сезона и слабия отстрел - едва 14% изпълнение на плана. Може би коронавирусът оказа влияние и върху участието в ловните излети. Незадоволителни са резултатите и при отстрела на хищници. Планът беше изпълнен едва наполовина, което предполага анализ и взимане на решения от управителния съвет за следващия сезон. Във връзка с очакванията за нов слаб сезон на лова на дива свиня, управителния съвет взе решение за увеличаване бройката за разселване на фазан през 2021 година.

Напоследък се чуват гласове за забрана или отказ от излетите за групов лов на дива свиня за следващия сезон. Ако разсъждаваме за лова само като за отстрел и ползване на дивеча, може би има основание да се мисли в тази посока. Но трябва да имаме предвид и следното: Първо - най вярната информация за състоянието на дивеча и дивечовите запаси се получава по време на груповия лов на дива свиня. Второ – основната част от приходите, формиращи средствата за ловно-стопански мероприятия в сдруженията са от този вид лов. Тяхното драстично намаляване пряко ще повлияе на разселването на дивеч и на участието в Националната програма за разселване.

Относно предстоящото отчетно-изборно събрание на НЛРС-СЛРБ:

Нашето Сдружение винаги е заявявало своите позиции ясно и конкретно. Направихме го и сега. Заставаме твърдо зад желанието за промяна. Обръщаме се към всички колеги ловци и делегати на общото събрание:   

НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНЯМЕ.

Ако всеки един не участва в промяната, тя няма да се състои и ще продължим по стария начин докато ни разбият и унищожат.  

Нашето дружество издигна Евгени Абаджиев за председател на НЛРС-СЛРБ. Това е единственият кандидат, който предлага ясна и конкретна програма за управление на съюза с разписани срокове и дейности по разрешаване на основните проблеми на лова, дивеча и ловците в България. Време е да изберем един от нас, ловец, изградил се сред ловците от дружините и доказал себе си като Председател на Сдружение. Преди 9 години Евгени Абаджиев пое управлението на ЛРД- Сокол 1893, град Пазарджик в много тежък момент. Дружеството имаше задължения над 100 000 лв. , неработещи производствени стопанства, без документи за имотите и никакви приходи от наеми и стопанска дейност. Сега дружеството е с изцяло възстановена дейност, реализира положителен финансов резултат, притежава нотариални актове за имотите си, дивечовото и рибното стопанство работят на пълен капацитет. Широко скроен, комуникативен, добър организатор.  Многократно е организирал срещи на сдруженията от региона с областните управители, кметовете и други държавни и местни институции за решаване на конкретни проблеми в ловната дейност. Ежегодно организира различни обществени и спортни мероприятия – Детско училище по риболов, Състезания с ловни кучета, мероприятия на женския ловен клуб и т.н. Като председател на Инициативния комитет за защита правата на ловците постоянно му се налагаше да заявява позиции по много наболели проблеми и ситуации в лова, пропуснати или премълчани от ръководството на Национаалния съюз. Същият Инициативен комитет организира подписка със събрани над 40 хиляди подписа за промяна в сроковете на ловуване, както и предотврати спирането на лова преди 2 години след организиране блокада на възлови пътища и магистрали в страната. И не на последно място Евгени Абаджиев е истински ловец, който обича природата, дивеча и традиционния лов, и всички ловци от дружинките в които е бил на лов могат да го потвърдят. 

....................................................................................................................................................

Какво ни се предлага отстреща. Вместо програма се пишат компромати, съдържащи внушения, които нашият кандидат отдавна е доказал като неверни, и то с направеното от него. Предлага ни се още 4 години нищоправене, още 4 години празноговорене. Още 4 години да слушаме най-добрите обяснения защо „това” или „онова” не може да се случи.  Как Европа и държавата им пречат.  Как Инициативния комитет за защита на правата на ловците и тези, които критикуват дейността на ръководството на съюза и предлагат различни от тях действия им пречат и рушат единството на съюза и т.н. Предлага ни се както и през изминалите 4 години да не бъде разрешен нито един проблем. Нито по забраната на един или друг дивеч за ловуване, нито промяната за сроковете на ловуване, нито за пожарите, дисковането на стърнищата, отровите и липсата на синори и пътища в земеделието, нито за дължимите обезщетения за вреди от дивеча, нито с бракониерите, нито с дърводобива, нито с трюфелджиите, мотористите, туристите и т.н. Нито по риболова и стопанисването на водоемите. Не се сещам за нито един, от който и да се сетите проблем на лова, дивеча и ловците, да е бил разрешен през изминалия мандат. За сметка на това още 10 млн. лева от нашите пари (толкова са бюджетите за 4 години мандат) ще бъдат похарчени за да имаме съюз и ръководство, които съществуват сами за себе си.

Ако искате това да продължи, гласувайте за сегащното ръководство. Ако искате промяна, гласувайте за тези, които я предлагат. Въпросът е:

Кой има полза от Национален ловно-рибарски съюз, който е без позиции в държавата, без тежест, без характер и сила, беззъб, поставен в ъгъла, с който никой не се съобразява. 

Ще позволим ли нашата национална организация да продължи да не защитава нашите интереси и да не може да решава нашите проблеми.

Четете още:

Програма за управление и развитие на НЛРС-СЛРБ през 2021-2025 г. на кандидата за председател на УС Евгени Абаджиев

Въпроси към ръководсвото на НЛРС-СЛРБ във връзка с общото събрание, от Председателя на УС на „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

Абонамент за бюлетин