Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » МЗХГ и ИАГ » Ново огнище на АЧС, нова заповед с забрани и ограничения на груповия лов на дива свиня (Заповед на МЗХГ)

Ново огнище на АЧС, нова заповед с забрани и ограничения на груповия лов на дива свиня (Заповед на МЗХГ)

vater Публикувана от vater | 28.12.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ново огнище на АЧС, нова заповед с забрани и ограничения на груповия лов на дива свиня (Заповед на МЗХГ)

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

Поредният случай на Африканска чума по дива свиня е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.

Българската агенция по безопасност на храните апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Министерството на земеделието, храните и горите издадоха заповед относно зоните в които е забранен груповия лов на дива свиня, ловуването с кучета и лова на пернат дивеч.

Цялата заповед тук: Прикачен файл  zapoved101.pdf

п.п.: Снимката в новината е примерна.

Четете още:

4 броя диви свине с африканска чума в област Добрич

Потвърдиха африканска чума при втората дива свиня в Кайнарджа

Абонамент за бюлетин