Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Нутрия

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Нутрия

Внесена е в Европа от Южна Америка през 1926 г., а у нас през 1948 г. във Варненско. Интересът първоначално се е основавал на фермено развъждане поради ценната кожа и вкусното месо, впоследствие тя се развъжда и на свобода.
Нутрията е едър гризач с тегло до 8 кг при мъжките. Дължината достига до 65 см., а на опашката до 45 см. На краката си има по 5 пръста, от които 4 са свързани с плавателна ципа. Окраската на нутрията в природата е тъмносива с метален отблясък. Обитава водоемите с богата млатна растителност. Плува отлично. Активна е през нощта. Тя е растителноядно животно - предимно на блатна и крайводна растителност и семена, плодове и зелена маса около водоемите, яде риба (което я прави подходяща за развъждане в рибовидни стопанства с естествени басейни като съпътстващ вид).

Сватбува и ражда целогодишна. Половата зрялост настъпва през петия-шестия месец след раждането й, а бременността трае 60 дни. Ражда от 1 до 13 малки, които проглеждат още първия ден.

Нутрията е ценен селскостопански вид. Има вкусно месо и ценна кожа. Разрешен срок за лов у нас е от 1 ноември до 28 февруари.

Следи: могат да се забележат на влажния пясък, като се разпознават лесно по свободния външен пръст и по отпечатаната плавателна ципа. Стъпките са разположени зигзаговидни.

Абонамент за бюлетин