Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Бракониерство » Образувано е досъдебно производство заради мистериозна смърт на елен

Образувано е досъдебно производство заради мистериозна смърт на елен

vater Публикувана от vater | 15.11.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

обезглавен елен

Досъдебно производство е образувано в Шуменско заради мистериозната смърт на елен в региона.
Според местните животното е гръмнато от бракониер заради рогата му, които могат да бъдат продадени за добри пари като тройфей.

На трупа на обезглавения елен се натъкнал козар в землището между селата Живково и Становец. Той информирал местните ловци, а те на свой ред сигнализирали в полицията. Според някои от авджиите животното е загинало след битка с друг елен.

„Имаше стари удари на брачния период, които елените си нанасят, голям процент от елените, когато се бият - един от тях умира”, казва пред bTV Богдан Марчев – ловец.

Други обаче се съмняват, че еленът е убит с карабина от бракониер, който е внимавал да не оставя следи.

„Освен да е ударен в главата и този, дето го е ударил, да не е оставил белези от куршум. Всъщност и да е ударен в главата, това не пречи тя да се продаде за трофей за около 5-6 хил.евро”, смята Сали Басри -ръководител на ловна дружинка с. Живково.

Според местните и друг факт увеличава съмненията, че еленът е убит от бракониер за трофей.

„Защото той, еленът, си беше напълно здрав - нито да са му взели рибица или нещо. Той човекът не го е убил за месо, убил го е само за трофей”, коментира още Басри.

Разследването трябва да установи истината за смъртта на животното. Според Наказателния кодекс - убит или уловен без надлежно разрешение едър дивеч се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден се присъжда неговата равностойност.

Според слуховете колекционерите давали по 50 хиляди евро за ловни трофеи на черно.

Новината за намирането на елена: Намериха труп на елен без глава в Шуменско

Абонамент за бюлетин