Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НЛРС-СЛРБ » Обръщение на председателя на НЛРС-СЛРБ Иван Петков по случай 115-годишнината на организацията

Обръщение на председателя на НЛРС-СЛРБ Иван Петков по случай 115-годишнината на организацията

vater Публикувана от vater | 13.06.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Обръщение на председателя на НЛРС-СЛРБ Иван Петков

Уважаеми български ловци и риболовци,

Скъпи приятели,

Дами и господа,

115 години живот на Съюза на ловците и риболовците в България ни нарежда сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа. С възникването и утвърждаването на нашия Съюз непосредствено след Освобождението, са свързани имената на десетки родолюбиви българи, строители на съвременна България: Стефан Стамболов, княз Алеко Богориди, Продан Тишков - Чардафон, ген. Кирил Ботев, Димитър Петков и Димитър Греков, Георги Христович и Васил Друмев, братята Прошек и Тъпчилещови, Иван Сокачев и други.

Опазването на природата и стопанисването на дивечовото богатство на страната са заложени в основите на нашата организация. В духа на хилядолетните народностни традиции Съюзът на ловците и риболовците в България превърна ловуването в достъпно занимание за всички българи. Това ни откроява като организация с изявен демократичен характер, пример за патриотизъм, толерантност и взаимопомощ.

Забележителен и плодотворен е историческият път на Националната организация. Съществен е нейният принос за създаването и развитието на ловното стопанство на България, за съхраняване и умножаване на дивия свят на българската природа. Инициатива на Националната организация са усъвършенстването на ловното законодателство, създаването на първите развъдници и ловни стопанства за едър и дребен дивеч, ловната стража в България и др. Нашият съюз е съучредител на Българското природозащитно дружество, Дружеството на българските лесовъди, Българското туристическо дружество - ние се гордеем с нашата изключителна роля за българското общество и държава.

От 1931 г. сме съучредители на Международния съвет по лова и опазване на дивеча - CIC, а от 2000 г. сме пълноправен член на Федерацията на ловните асоциации на страните членки на Европейския съюз - FACE. Както се вижда съюза на ловците и риболовците в България, бе приет в Европа 7 години преди България да стане член на ЕС.

Началото на организираното ловно движение в България се поставя през 1884 г. в старата българска столица Велико Търново с основаването на първия ловен кръжец, който по-късно прераства в първото ловно дружество. През следващите години възникват нови ловни дружества във Варна, София, Пловдив, Карлово, Ихтиман, Попово, Трън, Айтос, Асеновград, Берковица, Кюстендил... Мечтата на ловците да се обединят в една национална организация се осъществява на 6 август 1898 г. в София, когато 66 ловни дружества учредяват Ловно-стрелческа организация "Сокол" с пръв председател Георги Христович.

През следващите десетилетия Съюзът израства, в него се вливат нови ловни дружества, за да кажем с гордост днес, че той има измеренията на мощна, единна и целеустремена организация, дълбоко свързана с традициите на българския народ.
Сега живеем в сложно и противоречиво време на икономическа и духовна криза, на силно изявени центробежни и дескруктивни сили. Продължават опититите на определени кръгове в обществото - зад които прозират лични амбиции и частни интереси - за разбиване на структурите на Националната организация, за приватизация на ловното стопанство и лично облагодетелстване за сметка на българската природа. Нещо, което не се е случвало през всичките десетилетия на нашето съществуване.

Напротив, в 115-годишната история на Съюза държавата винаги е виждала в негово лице незаменим партньор в организацията и управлението на ловното и рибното стопанство. Нашата организация винаги е оказвала пълно съдействие и подкрепа в укрепването на държавността и осъществяването на държавната политика в областта на лова и риболова. Днес ние заявяваме категорично своята позиция: ще защитаваме основния принцип, върху който е изграден Съюзът на ловците и рилболовците в България: "Дивечът и рибата са национално богатство и всички български граждани са истинските собственици на живата природа - достояние на цялата нация." Ето защо смятаме, че сега е моментът да бъде възстановен законовият статут на Националната организация, като гарант,че посегателствата срещу българската природа и нейното дивечово и рибно богатство ще бъдат спрени.

Скъпи приятели,
Нашият събор е ярък израз на българската духовност и национален характер, на автентичните български ритуали и обичаи. От тук ние, представителите на над 130 хиляди ловци и риболовци в България, заявяваме, че нашите усилия ще се влеят в общия стремеж на българския народ за изграждането на демократично общество, за стабилност и напредък, за достойно място в европейското семейство.

От името на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" най-сърдечно ви приветствам с откриването на ХІІ национален ловен събор, посветен на 115-годишнината на нашата организация. Неговото мото "Единство във времето, постоянство в грижата, отговорност за бъдещето" е възхвала на цялостната наша дейност в полза на България. Нека бъдем изпълнени с обич и отговорност към дивечовото и рибно богатство на нашата страна. Нека реализираме своите мечти в родината си.
На всички вас желая много здраве, лично благополучие и успехи. Честит ни събор, честита 115-годишнина!

инж. Иван Петков,
Председател на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ

Изпратено на имейла на БГ ЛОВ от НЛРС-СЛРБ

Абонамент за бюлетин