Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Оловото е причина за намаляване на популацията на грабливите птици в Европа

Оловото е причина за намаляване на популацията на грабливите птици в Европа

vater Публикувана от vater | 16.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Оловото е причина за намаляване на популацията на грабливите птици в Европа

Оловото от ловните боеприпаси води до намаляване на популацията на поне 55 000 грабливи птици в Европа поради замърсяването на храната им, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Изследването на специалисти от Кембриджския университет е първото, което отчита въздействието на подобни отравяния в Европа.

За целите му учените са анализирали концентрациите на олово в черния дроб на 3000 грабливи птици от 22 вида, намерени мъртви или умиращи в 13 европейски държави (Франция, Германия, Австрия, Унгария, Испания, Португалия, Италия, Полша, Швеция, Дания, Швейцария, Великобритания и Гърция).

Изследователите отчитат, че за 10 вида от тези птици, хранещи се с жива плячка и мърша, отравянето на храната с олово от ловните боеприпаси води до намаляване на популацията с 55 000 възрастни екземпляра в европейското небе - в сравнение с това каква би била числеността им без отравянето.

Моделите показват, че по този начин популацията им е с 6 процента по-малка, отколкото би била без въздействието на оловото, което гарантира на заразените птици "бавна и мъчителна" смърт.

В резултат на излагането на олово популацията на белоопашатите орли е намаляла с 14 процента, а тези на орлите и белоглавите лешояди - съответно с 13 процента и 12 процента. За обикновените птици като червена каня или тръстиков блатар отчетеното намаляване на популацията е с три процента.

Без изненада изследователите откриват връзка между гъстотата на ловците и броя на отровените крилати хищници. "В Дания не са открити отровени с олово грабливи птици, след като страната забрани този вид боеприпаси през 1996 г. Този факт показва, че оловото, което е в основата на проблема, идва от боеприпасите на ловците", казва водещият автор на изследването професор Рис Грийн.

"Нивото на намаляване на популациите на грабливите птици, за което свидетелства нашето проучване, налага решителни и спешни действия, включително законодателни", допълва той.

Според проучването ловът е причина за изхвърлянето на около 14 000 тона олово всяка година в Европейския съюз.

Две европейски държави са забранили оловните боеприпаси: Дания и Нидерландия. Авторите на изследването посочват, че ЕС и Великобритания планират да забранят всички оловни боеприпаси, но срещат съпротивата на ловни организации.

Абонамент за бюлетин