Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оптики и бинокли » Оптики Leica - за всеки лов

Оптики Leica - за всеки лов

vater Публикувана от vater | 28.01.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Оптики Leica - за всеки лов

Лов с издебване на животното

Има причина, поради която дебненето на чифтокопитен дивеч обикновено е познато като първокласен лов. Дебнещият ловец трябва да се движи бавно и тихо през гората. Трябва да познава добре местната си ловна територия, а в някои райони дори ловците обикалят обичайните пътеки, за да ги почистват, така че да си осигурят безшумното преминаване през тях. Решаващ елемент при дебненето е вятърът, който ловецът винаги трябва да има впредвид, за да не допусне да изплаши животното. Оборудването, включително оптиката, трябва да са леки и гъвкави при възможност.

Подходящи оптики Leica за този вид лов са:

Leica Magnus i 1,5-10x42Leica Visus 2,5-10x42 WЛов в планината

Ловът в планините е особено предизвикателен и ловците трябва да са уверени, че имат подходящото оборудване, вкл. оптика. Последната трябва да бъде лека и в същото време да позволява стрелба на дълги разстояния. Често трудният терен изискава от ловеца големи усилия и умения, както от него самия, така и от оръжието и оптиката му. Освен всичко, ловецът трябва да вземе под внимание вятъра и балистиката: ветровите потоци са различни от тези в равнинните райони, а надморската височина променя траекторията на куршума. Ето защо ловците разчитат на далекомери с разширени балистични функции и оптики с голямо увеличение, като:

Leica Magnus i 2,4-16x56Лов на гонка

Ловът на гонка се прави с ловна дружинка и е доста популярен. Обикновено се случва в горите, а предпочитаната плячка са хищници (най-желан трофей, от които си остава вълка), както и всички видове чифтокопитни разрешени за лов. По отношение на броя на отстреляния дивеч, този лов се счита за най-ефективния. При лова на гонка, дивеча се вдига от добре обучени кучета и водачи, които са запознати с местността. По този начин дивеча се насочва към стоящите на пусия ловци. При лова на гонка е необходима лека оптика с широко зрително поле и подходящите параметри за нужните интуитивни изстрели. Такива са:

Leica Magnus i 1,5-10x42 / Magnus i 1-6,3x10 iЛов от чакало

Класическа версия на лова на чифтокопитен дивеч е този от чакало, изградено/поставено на пътя на дивеча или на местата с хранилки. Ловецът стои на чакалото, обикновено от ранен здрач, понякога до късно през ноща (при лов на глиган например). За безопасното разпознаване на животното в условия на лоша осветеност, ловецът трябва да може да разчита на най-добрата оптика. Голямото увеличение и големият диаметър на обектива от минимум 50 мм са толкова важни, колкото и оптималното зрително поле.

Leica Magnus i 2,4-16x56 / Magnus i 1,8-12x50За да разгледате големия асортимент от оптики Leica посетете сайта на официалния вносител за страната, Заримекс - www.zarimex.eu

Абонамент за бюлетин