Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Природозащита и дивеч » От почти пълно изчезване към плавно завръщане

От почти пълно изчезване към плавно завръщане

vater Публикувана от vater | 13.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

От почти пълно изчезване към плавно завръщане

Почти изчезнал в миналото заради безконтролен лов, благородният елен е едно от най-внушителните животни у нас. За щастие, в резултат от програми за реинтродуция, той започва да се завръща в Източните Родопи. В момента там живеят без заграждения около няколкостотин екземпляра, кръстосващи свободно обширни територии между Хасково, Момчилград, Кърджали, Джебел и Ардино.

Процесът по връщане на благородни елени и лопатарите в Източните Родопи се смята за най-мащабното реинтродуциране на елени в България за последните 50 години!

Важно е благородният елен да се завърне, не само защото краси планините ни, но и тъй като играе важна роля в поддържането на откритите пространства в горите и пасищата.

Фондация „По-диви Родопи“ в сътрудничество с местни ловни сдружения и Съюза на ловците и риболовците в България oт години работи за възстановяването на благородния елен и елена лопатар в Източните Родопи. Усилията ни започват да дават резултат и вече можем да се наслаждаваме на все повече подобни кадри.

Научете повече за благородните елени, ролята им в дивата природа и тяхното опазване на https://rewilding-rhodopes.com/

Bogdan Boev Wildlife Photography

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин