Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловна кинология » Отговор на УС на НКБГ във връзка с интервюто на председателя на КБГ г-н Митю Точев по радио „Фокус”

Отговор на УС на НКБГ във връзка с интервюто на председателя на КБГ г-н Митю Точев по радио „Фокус”

vater Публикувана от vater | 02.02.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Отговор на УС на НКБГ във връзка с интервюто на председателя на КБГ г-н Митю Точев по радио „Фокус”

Както г-н Точев спомена на провелата се среща се дебатираха опции за обединението на двата клуба. Членовете на двете формации заявиха желание да се обединят и да работят заедно. В процес на разговора се стигна до въпроса кой клуб да остане и кой да се влее в него. Г-н Точев изтъкна като приоритет, че КБГ с. Баня е по-стар клуб и е член на БРФК, с което членовете на НКБГ се съгласиха, но пропусна да спомене че НКБГ работи с БРФК и същата му издава и заверява родословни свидетелства, което само по себе си е признаване на клуба от федерацията и въпрос на време и уточняване на детайли е приемането му като редовен член. Тук също е редно да се спомене че БРФК беше поставила срок през който се наблюдаваше дейността на двете формации и на база на работата им да избере дали КБГ с. Баня ще остане в БРФК или на негово място ще бъде приет НКБГ. Този факт донякъде обезсилва предимството на КБГ с. Баня като член на БРФК, както и поставя под въпрос бъдещото му членство.

Също така г-н Точев споменава като аргумент, че КБГ с. Баня е предложил стандарт върху който се работи и изгражда породата.Това е така разбира се, но върху стандарта са работили и членове на НКБГ преди да бъдат отстранени.

В крайна сметка на последното ОС на БРФК беше заявено, че двата клуба трябва да се обединят и ако не постигнат споразумение по между си, то ОС на БРФК ще бъде принудено да вземе решение вместо тях. В този смисъл позициите на двата клуба явно се изравняват и би трябвало да се разглежда като база за сравнение единствено работата им .

Тук обаче везните категорично клонят в полза на по младия клуб. За краткото си съществуване НКБГ създаде структура, която е доказано работеща и за две години постигна резултати, надвишаващи тези на КБГ с. Баня, което беше признато дори от членовете на КБГ с. Баня, включително и г-н Точев.

Освен всичко казано до тук съществува и юридическа пречка НКБГ като ЮЛ да се влее в КБГ, тъй като е регистриран по закона за ЮЛНЦ в обществена полза, а такава не съществува за КБГ с. Баня, защото е регистриран по закона ЮЛНЦ в частна полза.

Неоспорим факт е ролята на г-н Точев в новата история на породата Българско Гонче. Той постави основите и направи много за популярезирането и. В знак на признателност УС на НКБГ му предложи поста почетен председател на НКБГ, както и включване на всички желаещи от КБГ с. Баня да работят в ръководните органи на НКБГ (управителен съвет, контролен съвет и всички комисии - спортна, съдийска, развъдна и др.)

КБГ с. Баня като структура и дейност загуби общественото доверие. Създаден е изцяло въз основа на дейността на един човек - г-н Точев. Физически е невъзможно за когото и да е да се справи с всички дейности и изисквания за нормално съществуване на киноложки клуб. Това е грешка на самия г-н Точев и последвалите негативи са не малко - забавяне на родословни документи, еднотипна работа в годините без перспектива за промяна и разширяване на дейността в други аспекти, включително и отстраняване на голям брой от членовете на клуба, които предложиха промяна в структурата му, с цел оптимизиране на работата му.

Факт е обаче, че НКБГ е създал изключително доверие в обществото и в любителите на породата. Структурата на клуба позволява оптимална работа, независима от личности и дава възможност за действие на всичките си членове. С дейността си, а също и видно от името си (Национален КБГ) се очерта като обединител на всички радетели на породата. Създаденото е постигнато с много желание и труд благодарение на дейността всички членове и връщане назад към КБГ ще е отстъп от идеите и принципите, което ще доведе до сриване на постигнатото пълно доверие на членове, граждани и институции.

На срещата по предложение на г-н Точев ръководствата на двата клуба се споразумяха официално да признават своите родословия. Разбира се, както той споменава и до сега родословията се признаваха, тъй като родословията и на двете формации са заверени в БРФК.

Повдигнат беше и въпроса за поощряване на членовете за по активно посещение на изпитанията от двата клуба. Тук обаче до споразумение не стигна, тъй като ОС НКБГ смята че е недопустимо клуб по порода член на БРФК да организира мероприятия за кучета от всички породи и мелези за купата на своя клуб. Това е в разрез с устава и идеите за популярезиране на породата и чистопородно развъждане на ловни кучета.

От интервюто става ясно че г-н Точев продължава да провежда изпитания за всички породи кучета и мелези за купата на КБГ. Също така припознава мероприятията на НЛРС СЛРБ като клубни такива, а това че той е организатор не би трябвало да е фактор, обвързващ клубната дейност с дейността на Съюза.

Прилагаме таблица за съпоставяне дейността на двата клуба. Някой от данните са приблизителни и приканваме УС на КБГ за корекции и възможност за добавяне на критерии за съпоставяне с цел пълна прозрачност на дейността на двата клуба.

УС на НКБГ

Абонамент за бюлетин