Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Гласът на ловеца » Писна ни! Гърци крадат наши ловни кучета

Писна ни! Гърци крадат наши ловни кучета

vater Публикувана от vater | 18.11.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Писна ни гърците да ни крадат кучетата, оплакват се ловци от крайграничното кирковско село Чакаларово, съобщи Нов живот. Казват, че наскоро в Кремен изчезнало най-доброто гонче свинар. По време на лов, мине ли наш копой на гръцка територия, връщане назад няма.
Докога гръцките колеги ще ни работят, пет години трябват да се обучи едно куче, повече не можем да им бъдем чираци, недоволства ловец, на който са му изчезнали няколко кучета.
Авджиите се притесняват, че ще стане скандал, защото повече не могат да търпят.
Нашите авджии не посягат на чужди кучета, защото  животните нямат вина, за тях граници няма. Ловците в южната ни съседка не пускали кучетата си близо до нашата границата, затова техни четириноги почти не минавали насам. Но зорко дебнели за „заблудени” наши копои.
Имат канал, веднага ги експедират във вътрешносттана страната или ги изнасят в други страни. Досега са ми изчезнали над 10 кучета, обикалял съм селата около Комотини да ги търся, но нищо не открих, казва Хари Видински, който е обучавал ловни кучета.
Ловците в Кирковско смятат, че този проблем трябва да се разгледа на междудържавно ниво и да се вземат мерки. Надеждата ни е, че нещата ще си дойдат на мястото, когато се отвори Маказа. Тогава ще можем да реагираме бързо, ще ходим на място да ги търсим, все някои техен колега ще издаде кой е задържал наше куче, казва Бисер Чолаков, специалист по лова в Ловно-рибарското сдружение в Кирково. Сдружението ще се свърже с ловни организации в Гърция и ще предложи да подпишат споразумение за връщане на наши кучета, преминали на тяхна територия и обратно. Досега такива контакти бяха невъзможни.  

Абонамент за бюлетин