Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оръжейници » Почистване на цевта

Почистване на цевта

admin Публикувана от admin | 12.07.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

За да предпазим цевта от корозия и да запазим нашето оръжие в кондиция,трябва да почистваме цевта след всяка стрелба.На теория корозионните процеси не могат да се спрат напълно.Но можем да ги забавим и ограничим във времето.

За борба с корозията много учени са отдали голяма част от времето си ,но все още не е открито универсално средство за борба с корозията.От особено значение за развитието на корозията са процеси развиващи се в дълбочината на метала,който трудно се откриват и ограничават.

Металните отлагания в цевния канал представляват особена трудност за механичното му почистване.Те не позволяват навременното откриване на корозия ,а също така и не позволяват проникването на веществата който я ограничават. За да се изясни нуждата за борба с металните отлагания по цевта,трябва да се изясни механизмът за ускорена корозия след стрелба.Възпламеняването и изгарянето на заряда протича при висока температура и налягане.Отделящите се при газообразуването продукти веднага се смесват със образувалите се сажди и нагар.Тези продукти полепват по чувствително по студените стени на цевта и се втвърдяват.При изгаряне на състава от капсата се отделят соли които със влагата от атмосферата образуват разтвори с киселинен характер.Отлагането на тези разтвори по стените на цевния канал са главната причина за възникването на процеси предизвикващи корозия.При създаденото високо налягане всички микро пори и пукнатини се разширяват и в тях проникват споменатите газове и разтвори.
Механичното почистване на саждите,нагара и киселинни разтвори и последващата ги неутрализация прекратяват вредното въздействие върху цевния канал.

За неутрализация на специалните смазки в дълбочина може да се говори едва,след като получи достъп до образувалите се отвори и пукнатини,част от които най-често плътно са закрити от налепи. Следователно получилия се нагар по цевта трябва да бъде премахнат. При гладкоцевните оръжия този проблем се решава сравнително лесно с помощта на телена четка.При нарезните оръжия почистването е със месингова четка и премахването на нагара е значително по трудно.Тези не винаги могат да отделят образувалия се налеп от каналите на цевта. Това налага употребата на разтвори намаляващи сцеплението между образувания нагар и стените на цевта.

Поради различния състав на налепите няма универсално средство за тази операция.

Срещу меден и мелхиоров налеп(сплав от мед,цинк и никел) може да се приготви следния разтвор,който е твърде ефикасен:

1. Дестилирана вода -0,110л;
2. Амоняк(28 -29%) – 0,170л;
3. Амониев сулфат (NH4)2SO4 -28 г;
4. Амониев карбонат (NH4)2CO3 -13 г;

Този разтвор може да се съхранява във херметично затворен съд не повече от 12 дни.След този период разтвора губи свойствата си и даже предизвиква ръжда при употреба.Преди приготвянето на разтвора Амониевият сулфат и карбонат трябва да се стрият на прах.
Почистването на цевта протича по следния начин:

- Цевта се протрива с месингова четка докато се снемат саждите и нагарът.
- Следва протриване с памучен плат докато престанат да оставят следи по него.
- След което трябва да се запуши цевта от към патронника със гумена тапа, а върху дулната част се поставя маркуч с дължина 8-9 см така ,че да стърчи над цевта около5-6 см. През тръбичката се налива разтвор така ,че да превишава височината на самата цев. Напълнената със разтвора цев се оставя да престой 30 мин. , в случаите на много налеп - 40-50 мин.но не повече.
- След препоръчителния престой разтворът от цевта се излива,отпушва се тапата и се маха тръбичката., а цевта се протрива до сухо.
- След тази операция цевта се протрива с алкална смазка с помощта на четка с косъм. След това протриване и намазване със алкална смазка ,следва почистване на цевта от налепи и следи от нагар.
- След окончателното почистване на цевния канал той се намазва с неутрална смазка.

Всяка универсална смазка е неутрална.

Срещу пооловяване са известни много средства ,но тук ще разгледаме един много ефикасен и лесен начин.Този метод се прилага най-вече при нарезните оръжия ,защото при гладкоцевните оръжие това става изключително лесно с помощта на телена четка.

- Протриваме с месингова четка и намазваме със алкална смазка , остава се така 2 -2,5 часа следва почистване на цевта от налепи и следи от нагар.При по продължителен престой на смазката в цевта самата тя предизвиква корозия.

- Почистването на вече обработената цев става по гореописания начин.

- След като премахнем пооловяването цевта се намазва с неутрална смазка.

При почистване на цеви с по-малък калибър (5,6мм.) Механичното почистване може да стане с калчища,обилно напоени с терпентин.Протриването трябва да е неколкократно до пълното отстраняване на оловния налеп.След премахване на налепът цевта се протрива със памучен плат до сухо и се намазва със неутрална смазка.

Препоръчително е при използването на амонячен разтвор за премахване на меден или мелхиоров налеп това да не става често .

Срещу пооловаване е препоръчително да се почиства цевта с напоени със терпентин калчища.

Своевременното и редовно почистване на цевта на вашето оръжие винаги е за предпочитане ,пред еднократното почистване когато вече се е натрупал дебел слой налеп.

Освен така описаните методи и средства в магазините могат да се намерят ,различни спрейове който са още по ефикасни.

Из книгата: За ловното оръжие от "А" до "Я"

Темата във форума БГ ЛОВ: КЛИК

Абонамент за бюлетин