Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НЛРС-СЛРБ » Подкрепете новия музей на ловците и риболовците в България

Подкрепете новия музей на ловците и риболовците в България

vater Публикувана от vater | 28.01.2014
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Подкрепете новия музей на ловците и риболовците в България

Музейната сбирка на НЛРС-СЛРБ е открита през 1982 г. в Дома на ловеца и риболовеца в София. Разположена върху площ от 600 кв.м. тя притежава над 5000 уникални експоната, изложени в експозицията и съхранени във фондовете. Това е постигнато с многогодишните усилия на музейни специалисти, ловците и риболовците на България, на сдруженията им, на ловни деятели, архитекти, художници и препаратори.

Музейната сбирка представя редица ценни оригинални документи и материали, старинно ловно оръжие, пособия и уреди за лов, печати, медали, значки, знамена и други ловни и риболовни реликви, които илюстрират многообразната дейност на ловното и риболовно движение в България. Богатствата на родната фауна са представени чрез внушителни диорами, максимално близки до природните хабитати на експонираните видове. Уникалната и безценна колекция от редица български и чуждестранни ловни трофеи доказва високо ниво на ловното стопанство и на ловната култура в България.

Създадена за времето си, като нещо ново у нас – по съдържание и метод на показ, Музейната сбирка на НЛРС-СЛРБ си постави за цел да се утвърди и като нова институция с трайно присъствие в културния ни живот. През 30-годишното си съществуване нейните зали станаха свидетели на възхищението на безброй български и чуждестранни ловци и гости. Основната част от посетителите през годините обаче си останаха ученици и студенти.

Повече от три десетилетия уникалната ни Музейна експозиция не е обновявана нито експозиционно, нито тематично. Поради това тя вече не отговаря на съвременните представи за подобен специализиран музей.

Надяваме се с помощта на широката и ловна общественост да съберем достатъчно средства, да придадем нова визия на Музейната сбирка, да вдъхнем нов живот, за да остане и след нас.

Уважаеми ловци и риболовци,
Скъпи приятели,


През 2011 г. по инициатива на Софийските ловно-рибарски сдружения, Управителният съвет на Националната организация създаде фонд за реконструкция и модернизация на Музейната сбирка на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България”. Бе отправен и призив за събиране на средства. Целта на обновяването на Музейната сбирка е тя да остане и в бъдеще средище за съхранение и популяризиране на традициите и идеалите на лова и риболова у нас, на екологичната политика на Съюза на ловците и риболовците в България и възпитаване на подрастващите в любов и респект към родната природа.

Идейният проект предвижда ново архитектурно решение за пространството и експонирането на сбирката и диорамите. Особен акцент ще бъде и мултимедийното представяне на богатствата на дивата българска природа.

Поколението, което днес чества 130 години от организираното ловно движение в България е продължител на вековната ни ловна традиция и има високата отговорност да опази и доразвие уникалната Музейна сбирка за идващите след нас ловци и риболовци.
Ето защо каним всеки колега, приятел и симпатизант да се включи в набирането на средства със скромната сума от 5 или 10 лева. Всеки дарител ще получи благодарствена грамота и специално изработена паметна значка за приноса си.

Вярваме и очакваме, че водени от чувството на следовци на възрожденското дело на основателите ни, ще откликнете на нашия патриотичен призив. По този начин ще създадем съвременна и атрактивна музейна сбирка, с която ще отговорим на интересите и на очакванията на ловната и широката общественост на България.

Нека обновяването на Музейната сбирка бъде нашата признателност и благодарност към делото на първооснователите и нашият принос към историята на организираното ловно движение в България !

Иван Петков
Председател на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ

След 17 февруари 2014 г., дарения от 5 и 10 лева могат да бъдат внасяни в Ловно-рибарското дружество, на което сте членове. При желание от ваша страна за суми над 10 лева, моля използвайте банкова сметка:

Общинска банка, клон Денкоглу
BG03SOMB91301025109204
BIC: SOMBBGSF

За повече информация:
0888 95 59 98, snejina_mihailova@abv.bg

Абонамент за бюлетин