Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » Полуавтоматичните карабини ArtTech Prima

Полуавтоматичните карабини ArtTech Prima

vater Публикувана от vater | 18.03.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Полуавтоматичните карабини ArtTech Prima

АйЕсДи БГ ЕООД стана официален дистрибутор на нарезните карабини ArtTech!

Турската марка ARTTECH съществува на оръжейния пазар повече от 25 години, а сега вече е и в България.

В момента ARTTECH произвежда само нарезни карабини и е първата компания в Турция, която произвежда полуавтоматични, тип помпа и болтови такива (тип Browning Maral) в различни калибри.

С ISO сертифициране, семейно управление от поколения и дългогодишен опит в производството на огнестрелни оръжия, ARTTECH се стреми да стане лидер в своята област.

Основната характеристика на марката е използването на модерни и иновативни технологии в производството.

Компанията ежегодно участва в основните оръжейни изложения SHOT Show и IWA.

PRIMA WOOD

PRIMA SYNTHETIC

PRIMA CAMO BLAZE

PRIMA CAMO FOREST

Самозарядните карабини Prima имат газова система за презареждане с къс ход на буталото и се предлагат в няколко от най-популярните калибри за лов на дивеч. В момента са налични на българския пазар в калибър .308 Win. и .30-06 Spr., но също така са сертифицирани за магнум калибри, включително .300 Win. Mag. В зависимост от материала на ложата, приклада и дължината на цевта теглото на карабините е 3,15–3,35 кг.

Карабините ArtTech може лесно да се разглобят на две части с приблизително еднаква дължина - достатъчно е да отстраните полуложата на незаредено оръжие, да отделите цевта заедно с цевната кутия и затвора.

Горната част със затворната кутия, цевта и подвижните части е с дължина 75 см (при варианта с дължина на цевта 560 мм), другата, със спусъка и приклада, е 86 см.

Цевите на карабините Arttech Prima са изработени от хром-молибденова цевна стомана 42 CrMo4, профилът на нарезите отговаря на изискванията на стандартите CIP и SAAMI. Карабините в момента се продават с цеви с дължина 510 и 560 мм и, както вече беше отбелязано, в два калибра - .308 Win. и .30-06 Spr. Стъпката на нарезите е съответно 12 инча (304,8 mm) и 11 инча (279,4 mm), което е оптимално за тежки куршуми с тегло 11,7-13 g.

Затворът на цевта е здраво закрепен с водачи, които се вкарват в затворната кутия. В средната част на цевта, на разстояние 220 mm от среза на затвора отдолу, има отвор за отвеждане на газове, закрепена е и газова камера с бутало и същинският газоотвеждащ двигател на автоматиката на оръжието. Ходът на буталото при стрелба е къс (14 mm).

На цевта е монтиран механичен отворен мерник и мушка. Основите и на двата мерника са метални, а самите елементи са регулируеми. Мушката се движи във вертикална посока. Мерникът се движи хоризонтално, като има скала за корекции. Мерните прибори са с фиброоптични елементи.

Затворната кутия на карабината е изработена от стомана 4140. В горната част на кутията с четири винта е закрепена пикатини релса с дължина 145 мм за закрепване на монтаж за оптичен мерник.

Двуредовият пълнител на турската карабина е разглобяем, в метален корпус, с мощна композитна листова пружина, полимерен капак и подавач. Побира 4 патрона. Зареждането на пълнителя с патрони е лесно и удобно. Две странични ключалки осигуряват лесно освобождаване на пълнителя и невъзможност от случайна загуба.

Ударно-спусковият механизъм е стандартен, с разединител, монтиран в полимерна основа заедно със спусковата скоба. Той е разглобяем и се закрепва в стволната кутия с щифт. На задната страна на спусъка има предпазител тип бутон, блокиращ спусъка. Спусъкът е със сравнително къс ход, със сила около 2 кг, нормално за самозарядните оръжия.

Къса, дълга 53 mm релса пикатини е прикрепена към долната предна част за различни нужди (фенерче, лазер, двунога, видеокамера).

Като цяло карабините Arttech от серията Prima са ефективни карабини, които в българските реалности нямат конкуренти в класа си! Arttech Prima притежават ловна естетика и ергономичност.

Предлаганите продукти тук, както и много други  може да намерите при „АйЕсди БГ” ЕООД на адрес: гр. София, бул. Ботевградско шосе 247 и онлайн на www.isd-bg.com

Абонамент за бюлетин