Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НКНЛТ » Правилник за работа на диво прасе в полигон

Правилник за работа на диво прасе в полигон

admin Публикувана от admin | 11.05.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел
Както и при другите изпитания право на участие имат,кучета позитивно оценени на екстериор и завършен ИВК.
Изпитанието се извършва в заграден терен два хектара , гъсто обрасъл с най-малко едно калище и вижка, от където съдиите могат да наблюдават работата на кучето.
Освен съдиите в гатера може да се намират и помощници ,които да разделят кучето от прасето(помощниците се определят от организатора на състезанието)
В гатера може да се намира само едно прасе в добро здраве и кондиция.

Дисциплини:
1. Кървава диря / полага се само,ако кучето няма такъв изпит и водача желае да покрие това изпитание/
2.Изстрел с оставане на място / за кучета ,които нямат изпит на кървава диря и искат да положат такъв на това изпитание/. Кучето може да се състезава и без горните дисциплини,но без право на титла САСТ и RСАСТ,като заеме своето място по награден разряд според извършената работа/
3.Претърсване
4.Издържливост
5.Глас при прасето
6.Острота
7.Ловна употреба

Оценяване:
1.Кървава диря - оценява се, както на всестранното състезание,ако кучето е положило такова може оценката да му се препише.
2. Изстрел с оставане на място - Оценява се както на другите изпитания.
3.Претърсване - Времето за работа е 15 мин,като времето за претърсване е половината от времето за работа,което ще рече 7мин. и 30 сек.,ако кучето намери прасето по- рано от предвиденото време,то времето за претърсване се прекъсва и започва да тече времето за работа,което е също 7 мин и 30сек.Всяко връщане на кучето да водача по време на претърсването ,намаля оценката с едно точка.
4.Издръжливост - Започва от момента ,в които кучето намери прасето и трае 7 мин и 30 сек. без значение ,в коя минута кучето е намерило прасето.Съдиите могат да прекратят работата ,ако кучето е много остро и има опасност за живота му.Оценява се от 4 до 1 точка като при всяко напускане на прасето се намалява оценката с по една точка.
5. Глас - Оценява се от момента ,в които кучето намери прасето ,до края на времето за работа с оценки от 4 до 2.
6. Острота -
4 точки -кучето постоянно и непрекъснато лае от разстояние максимум до 2 метра и се опитва да направи захват,като през цялото време за работа направи поне два захвата.
3,5 точки - кучето лае от разстояние до 1-2 метра без да прави захват.
3 точки - лаене от разстояние до 3 метра.
2,5 лаене на разстояние до 5 метра.
Куче ,което лае на разстояние повече от 5 метра подлежи на дисквалификация.
7. Ловна употреба -
Дисциплина,при която се дава предимство на ловно употребяемите кучета пред извънредно острите, за които винаги има опасност да пострадат при контакта с дивото прасе по време на лов.Изпитва се през цялото време от претърсването до края на времето за работа.Предимства са носа, следогласноста и издръжливоста.
4 точки - много бързо и следогласно намиране на прасето,упорито търсене на контакт и непрекъснато лаене на дистанция до 2 метра.
3,5 точки- бързо намиране ,добро лаене от дистанция до 2 метра и отвреме на време щипане на прасето
3 точки - Бързо намиране,слабо лаене с чести захвати.
2,5 точки -Бързо намиране и същевремено правене на захват, с кратко пролайване в момента ,в които прасето за момент се освободи от кучето,след което следва нов захват.
Всяка работа, при която заради голямата злоба на кучето може да доведе до опасност за неговия живот,може да бъде преустановена от съдиите.

Абонамент за бюлетин