Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НКНЛТ » Правилник за разширено състезание за ягдтериери

Правилник за разширено състезание за ягдтериери

admin Публикувана от admin | 11.05.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел
БЪРЗИНА ЗА ЗАХВАТ НА ЛИСИЦА И РАБОТА ПОД ЗЕМЯ НА ЯЗОВЕЦ

Състезанието се провежда в два етапа работа на лисица и работа на язовец

Бързина за захват на лисица
Право на участие имат всички кучета положили ИВК
Лисицата се затваря в средата на полигона в специално устроено за тази цел място така,че да стои със глава насочена в посока, от където ще дойде кучето,едновременно с пускане на кучето се освобождава и лисицата за да може сама да избере накъде да тръгне съответно към кучето или в обратна посока.
Времето за работа е една минута,като щом водача обяви захват , веднага се повдига капака на полигона.
Оценяват се всички захвати,но само най точните (врат,отдолу за гръкляна и областа на сърцето) могат да се борят за титла САСТ и R САСТ преднина дава времето.

Работа на язовец
Оценяването е в следния ред,кучето има 1(една)мин. за претърсване,1мин. за глас пред решетката,1мин. за работа и 1мин да държи язовеца в захват.
Оценка за претърсване на дупката(полигона),оценява се както при специализираното състезание за работа под земя.
претърсване
1.кучето в предвиденото време стига до решетката и съобщава за наличие на язовеца с лай-4т.
2.по време на претърсването кучето излиза един път от дупката-3т.
3.по време на претърсването кучето излиза два пъти от дупката-2т.
4.кучето напуска три пъти дупката-дисквалификация

Издръжливост
Кучето щом намери язовеца и съобщи за това трябва непрекъснато и постоянно да лае,като всяка една пауза по-голяма от 10сек. му намалява оценката с 1точка
Всяко напускане на язовеца след първото обаждане подлежи на дисквалификация.
1.куче което след намиране на язовеца лае равномерно без дълги паузи за време 1мин.-5т
2.куче което във времето от 1мин. направи една пауза по-дълга от 10сек.-4т.
3.куче което направи две паузи по-дълги от 10сек.3т.
Куче което направи повече от две паузи се дисквалифицира

Десет секунди преди да изтече времето за издръжливост се повдига решетката на язовеца(дава му се възможност да избере място където да чака кучето),след което се вдига и решетката пред кучето и така започва да тече времето за работа от 1минута,до края на която водача трябва да обяви захват когато той мисли че има такъв.Всяко обявяване на захват макар такъв да няма(кучето лае) се счита за обявен и започва да тече времето за захват от 1минута.
За титла САСТ и R САСТ могат да се борят само кучета със захват на лисицата 4+1 и с оценка на глас и претърсване най-малко 3.Преднина се дава на куче с по-бърз захват на лисица стига оценките му в другите дисциплини да отговарят на 1-ви приз
Ако захватите на лисица на две кучета са еднакви тогава се взима под внимание оценките претърсване и издръжливост ако и това съвпада се дава предимство на женското куче ,ако са от един пол, се дава предимство на по -младото куче ,ако и възрастта е еднаква се прави бараж като се гледа времето за захват, а не какъв е той по-бързото куче побеждава.
Целта на това състезание е да се докаже остротата към двата хищника гласа и издържливоста ,а не само бърз захват ,което вреди на породата.

Абонамент за бюлетин