Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Президентът на CIC: Ловът е услуга към природата и обществото

Президентът на CIC: Ловът е услуга към природата и обществото

vater Публикувана от vater | 21.04.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Президентът на CIC: Ловът е услуга към природата и обществото

В Австрия също има обществен дебат за ролята на лова. Председателят на Международния съвет за опазване на дивеча и лова Филип Хармер говори във виенския ежедневник "Die Presse".

„Ловът е услуга към природата и обществото“, пише Хармър.

Все пак в Австрия има 130 000 ловци (всеки 70-и човек). Те отстрелват над 400 000 копитен и около 300 000 дребен дивеч годишно. „Ловците го правят по различни причини. Главно за радостта от лова, за любовта да прекарват времето си сред природата, но и защото е необходимо и защото знаят, че правят нещо положително за обществото и природата като цяло.”

Без да се докосват парите от данъци, дивата популация се преброява и регулира, за да се предотвратят щети или евентуално предаване на болести (африканска чума по свинете, бяс). В много неплатени часове на работа, безценен принос за увеличаване на биоразнообразието се прави чрез създаване на жив плет, угари, тихи зони или водни биотопи. С лова се произвежда висококачествено дивечово месо без стрес при клане и гарантирано без лекарства.

Всяка година все повече хора се явяват на ловен тест в Австрия, включително все по-голям дял ловци. Координирани от техните държавни ловни сдружения, те ще продължават редовнообучението си. „Ловцитезаслужават благодарност за услугите, които оказват на обществото и природата“, заключава президентът на CIC.

Превод: БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин