Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оптики и бинокли » Прицелите Ritter Vision

Прицелите Ritter Vision

vater Публикувана от vater | 03.09.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Прицелите Ritter Vision

На скоро попаднах на серия оптически прицели, проектирани в Германия и произведени в Китайски завод под контрола на немски специалисти. Както се досещате става дума за добро качество, облечено в поносими цени. Гамата на прицелите, която разгледах започва от бързомери от типа холограмен, подобни на “Доктер сайт”, преминава през тактически прицели за полуавтоматични карабини и продължава до серията с големи предни лещи и увеличение, които са подходящи за подборен лов и такъв на хищници при ниска осветеност.

Първите впечатления бяха свързани с дизайна. Новите технологии правят все по-трудно да се разграничи качеството на прицелите от високия с това на бюджетния клас. Корпусът е с хомогенно черно покритие сатен и перфектен финиш. Централния тубус е с диаметър 30 мм. Това е вече общоприет стандарт. Рингът за промяна на вариото е със силно изразена накатка, която позволява сигурен захват при работа. Стилни капачки скриват корекциотните винтове. Когато се развият под тях се вижда прецизно направен ключ с накадка и индикации и номера на кликовете. След настройка индикациите може да се нулират, така че барабана да служи при нужда за компенсатор на спада в траекторията. От ляво на повечето модели е разположен ключ за осветяване на скалата по степени.

Прицеът, който тествах е подходящ за поставянето върху дългоцевни оръжия за спортни динамични дисциплини. началното увеличение започва от 1, а максималното до 6 кратно. Предната леща е 24 мм. Силуетът е стилен и същевременно със съвремена визия, която да си призная много ми допадна. Хубавия дизайн продава, но главния приоритет за един оптически прицел е да даде възможност на стрелеца да бъде точен и фокусиран добре върху целта. Ето защо монтирах пицела на полуавтоматична карабина от типа AR-15 и отидох на стрелбището да проверя на какво е способен този прицел. Трябваха ми три изстрела, за да прострелям оръжието на 50 метра. Настройката ставаше лесно, защото ключовете за корекция отговаряха точно на спецификациите изписани върху тях. Конкретния модел при всеки клик променя настройката с половин МОА /ъглова митута/ или с бизо 1,5 см на 100 метра. Скалата на прицела е предвидена за бърза стрелба и представлява светеща точка със светещ кръг в четирите посоки с по една тънка черта. Тази скала е много приятна и полезна при данамична стрелба, защото не запълва цялото пространство и същевременно позволява бързо да се реагира. Независимо, че концепцията е за прицел за динамична употреба, прецизността бе впечатляваща. Четирите серии от по 3 изстрела показаха групираност от 2/3 от ъгловата минута, като най-лошата група бе под 1МОА. На 100 метра това е групираност по-малко от 2 см. Държа да отбележа, че използваните боеприпаси са фабрично снарядени.

В заключение мога само да отбележа, че новите технологии, които се използват при обработка на лещите и качествения контрол на наблюдаващите специалисти, все повече заличават разликата между скъпите и бюджетните оптически прицели. Компанията Ритер и серията Вижън са конкретен пример за това.

Автор: Роберт Атанасов

Вносител и продажби: www.alexguns.com

Абонамент за бюлетин