Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Прогноза за времето на репродукция на някои ловни видове, през ловен сезон 2013/2014

Прогноза за времето на репродукция на някои ловни видове, през ловен сезон 2013/2014

vater Публикувана от vater | 08.02.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Прогноза за времето на репродукция на някои ловни видове, през ловен сезон 2013/2014

Глухар
Токуването на глухарите ще започне сравнително рано (18 - 22 март). Ще бъде последвано от прекъсване и вероятно възстановяване едва в края на април 2013 г. Активните периоди на токуване ще бъдат около 5 април и след това в началото на май. Хубаво би било, ловът да започне след 25 април или началото на май 2013 година.

Фазан
Препоръчителни дати за начало на залагането на яйцата в инкубаторите са 28 март; 6, 12, 16, 20, 26 април, 4 май. С добри резултати ще са партидите излюпени фазани във времето мужду 11 и 24 май.

Благороден елен
Началото на брачният период на благородния елен у нас за 2013 г. ще започне най-рано около 11 август. Нормално процеса трябва да започне около 9 - 11 септември, като пика на сватбуването ще бъде около 5 октомври. За начало на лова е подходящо времето след 5 - 12 септември за районите където брачният период е започнал по-рано, а там където закъснява да започне от 1 октомври. Това се определя от физико-географските условия, които обуславят възможността размножителния процес в някои райони на страната да започва с около двайсет дни до месец по-рано от други райони.Елен лопатар
За начало на лова ще бъде подходящо времето след 5 октомври.Сърни
За начало на лова на мъжки трофейни животни ще бъде подходящо времето след 7 – 14 август.Муфлон
Началото на брачният период на муфлона у нас за 2013г. ще започне след 19 септември. Появата на първите агнета ще бъде около 10 -17 март 2013. По изключение може да има и приплоди още около 5 -9 февруари 2013Дива свиня
Нормално брачният период на дивата свиня у нас ще започне около 17 ноември 2013г. Възможно е в някои райони, процеса да започне и по-рано - около 20 октомври 2013г. За начало на лова ще бъде подходящо времето след 23, 24 ноември. Нормално е появата на първите приплоди да бъде от 20 февруари - 7 март 2013г.
За пореден път ще спомена, че от съществено значение за размножаването на дивата свиня, а и не само на нея, е възрастовата и полова структура на животните, било то на свобода или заградена територия. Груповият лов на дива свиня в свободни територии, при възможност да се съобрази с размножителният период.
Важно! Забавянето на началото на груповия лов или по - малкото ловни излети преди началото на брачния период на дивата свиня и осигуряване на спокойствие в активния период, е от голямо значение. Това довежда до увеличаване на запасите с няколко хиляди животни за година.
Най - активните периоди на репродукция са след новолунията в месеците ноември и декември, в зависимост от географското разположение на местообитанията. Процеса протича за сравнително кратък период при нормална възрастова и полова структура. Започването на груповия лов преди началото на брачния период с около месец, месец и половина, нарушава възрастовата и половата структура.

За подобряване на точността на тези прогнози, както и за тяхното конкретизиране за отделните райони на страната, би било добре да се организира и създаде "Национален ловен информационен център". Основната роля на центъра може да бъде събирането и анализирането на информацията, касаеща размножителните периоди, времето на ражданията, смъртността, данни за таксацията на дивеча, данни за своевременното изпълнение на плана за ползване на дивеча, фермерно произведения дивеч, разселения дивеч, здравен статус и друга информация подадена от ловците и стопанисващите дивеча. С единен телефон за цялата страна. На уеб страницата или телефона на такъв информационен център всеки ловец ще може да получи информация за прогнози, като тази за подходящото време за лов съобразено с биологията на видовете, прогнози за времето, новини, инструкции, закони, литература, уеб сайтове, форуми, връзка с институции и организации и др.

Въз основа на ежедневно събиране на данни и анализирането им ще дава информация за реалното състояние на дивечовите популации в България към момента.

За БГ ЛОВ: инж. Лъчезар Бончев

Ловците коментират: ФОРУМ БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин