Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ПРОТЕСТ на ловците от Батак и Нова Махала (ВИДЕО)

ПРОТЕСТ на ловците от Батак и Нова Махала (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 12.06.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ПРОТЕСТ на ловците от Батак и Нова Махала (ВИДЕО)

Държавното ловно стопанство „Борово“ официално поиска да получи за стопанисване 940 хектара от ловно-рибарското сдружение Батак. Това са част от териториите в подножието на връх „Баташки снежник“.

В писмо от 3-ти юни са посочени и конкретни мотиви – констатирани убити животни, бракониери с оръжие и боеприпаси без разрешително за лов и дори заплахи към стопанството от страна на жители на Батак и село Нова махала. Твърдения, които ловците определят като неверни.

В официалното писмо директорът на ловното стопанство твърди, че преди време са били убити 2 благородни елена и има данни, че е замесена ловната дружинка дружинка.

Недоволството на ловците обаче и създалото се напрежение провокира промяна в позицията на Държавното стопанство и от там оттеглиха искането си.

“Не искаме да вземаме техни територии, не искаме. Отказахме се от намеренията си защо се получи напрежение”, коментира пред Телемедиа инж. Пламен Джиханов – директор на ТП ДЛС „Борово“.

И местната власт надигна глас в подкрепа на ловците.

“Изцяло съм в подкрепа. Заставам зад ловците, защото са прави в искането си. Затова и директорът така лесно се извини, че е допуснал грешка с писмото си. Трябвало е преди това да седне и да разговаря с тях”, заяви Ерхан Саатчъ – кмет на с. Нова Махала.

Днес директорът на ДЛС „Борово“ официално оттегли молбата си до Държавното предприятие в Смолян. Дали повод за създалото се напрежение е конфликт или зад искането на стопанството стоят други интереси – предстои да разберем.

Абонамент за бюлетин