Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » МЗХГ и ИАГ » Масови проверки на ловни дружини от ИАГ и КОС на МВР (видео+снимки)

Масови проверки на ловни дружини от ИАГ и КОС на МВР (видео+снимки)

vater Публикувана от vater | 02.12.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Проверки на софийски ловни дружини от ИАГ и КОС на МВР

Рано тази сутрин ловците от Ловно-рибарската дружинка с. Войнеговци към ЛРС София - Север, докато се събираха за ловния ден, бяха изнедващо проверени от служители на ИАГ и служба КОС на МВР.

На колегите бяха проверени редовността на ловните билети, разрешителните за оръжия, попълването на разрешителното за лов, както и облеклата за наличие на ярък сигнален цвят.

Контролните органи присъстваха и на инструктажа проведен от ръководителя на лова. Нарушения не бяха констатирани и ловците поеха към ловното поле. Гледайте по-долу видео репортажа на БГ ЛОВ TV от проверката.

 

Масово се извършват проверки в цялата страна във връзка със засиления контрол, от страна на Изпълнителна агенция по горите, за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча при групов лов на дива свиня и хищници. Следи се за провеждането на задължителния инструктаж на участниците в лова, преди неговото започване, както и дали ръководителят е изпълнил задълженията си като е проверил ловните билети и членските карти на всеки член от дружинката и е попълнил съответното разрешително за лов. Задължително е участниците в лова да са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят, а употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов са абсолютно забранени.

Само на 1 декември и през днешния ловен ден горските инспектори от цялата страна провериха 209 ловни дружинки, 1800 ловци, 132 превозни средства и 36 други физически лица.

Днес нарушения са констатирани само на територията на  РДГ – Кърджали. Горските инспектори са съставили 2 акта по ЗЛОД : за ловуване на групов лов за дива свиня с боеприпас със сачми с диаметър над 6 милиметра и за ловуване на групов лов за дива свиня без облекло с ярък сигнален цвят.

ИАГ информира, че за периода от началото на ловния сезон тази година от 12.08.2017 г. до 26.11.2017 г. са регистрирани следните нещастни случаи и инциденти по време на ловните излети:

Смъртни случаи:
- един смъртен случай при групов лов на дива свиня на 05.11.2017 г. в ЛСР "Лешко", в териториалния обхват на ТП "ДГС Благоевград";
- един смъртен случай при бракониерски лов на 03.09.2017 г. в с. Царичина, Костинброд;
- един смъртен случай при групов лов на дива свиня на 07.10.2017 г. в с. Калугерово, общ. Правец.

Други инциденти:
- един прострелян на 18.11.2017 г. при групов лов на дива свиня, ПЛР Никудин, СЛРД "Сокол 1920" гр. Сандански, ТП "ДГС Струмяни";
- един ловец се е самонаранил на 08.10.2017 г. по време на групов лов на дива свиня, ЛД Осиковица, ЛРС Етрополе;
- един ловец е прострелян с опасност за живота на 08.10.2017 г., ПЛР Любичево, общ. Антоново, ТП "ДГС Омуртаг".

За периода 12.08.2017 г. - 26.11.2017 г. са проверени 5321 ловни дружини, 2977 превозни средства, 52 167 ловци и 674 други физически лица.

Съставените актове са 49 броя за следните установени нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча: употреба на алкохол, ловуване без облекло с ярък сигнален цвят, с нередовни документи, в забранено място, отстрелян неразрешен за лов дивеч и др.

Задържани са 2 моторни превозни средства, 10 броя оръжие, 31 броя боеприпаси, 22 броя неразрешени ловни уреди - звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък.

Списъкът на организираните ловци в България включва към днешна дата 152 664 ловци, като над 120 000 от тях ежегодно заверяват ловните си билети. Целогодишно е разрешен ловът на хищници и подборно на дива свиня. Откриването на ловния сезон е през втората събота на м. август. По-късно, в началото на м. октомври започва груповия лов на дива свиня.

Със Заповед № 1075/01.12.2017 г. на изпълнителния директор на ИАГ инж. Григор Гогов са определени дните по коледните и новогодишните празници за ловуване на съответните видове дивеч, както следва: 23,24,25,26,30 и 31 декември 2017 г. и на 1 януари 2018 г. е разрешено ловуването на водоплаващ дивеч, групов лов на дива свиня, хищници и местен дребен дивеч, където има утвърден график.

Видео репортаж на БГ ЛОВ TV:

Абонамент за бюлетин