Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Високопатогенна инфлуенца по птиците A(H5N8)

Високопатогенна инфлуенца по птиците A(H5N8)

vater Публикувана от vater | 29.12.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Високопатогенна инфлуенца по птиците A(H5N8)

Птичият грип A(H5N8) - ситуация в Европа през декември 2016 г.:

- През Септември 2016г., Организацията по храни и земеделие на ООН, повиши осведомеността за потенциално повторно въвеждане на високопатогенна инфлуенца по птиците A(H5N8) в Европа, след откриване на вируса в див лебед в Република Тива, Русия, през Юни 2016 г. Предполага се, че разпространяването на вируса е чрез миграционните пътища/маршрути на патици, гъски и лебеди.

Огнища по дивите птици:

- От 30 октомври до 6 декемри 2016 г., 14 Европейски страни (Австрия, Хърватска, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Швейцария и Швеция), както и Египет, Индия, Иран и Израел са съобщили за A(H5N8) огнища при домашни птици или откриване в диви или птици от зоологически градини. (Фигура 1.*)

- От първата констатация през октомври, вирусът се разпространява бързо в цяла Централна Европа. Най-вече засегнати са дивите водоплаващи птици, но също така и грабливите птици, които се хранят с труповете на мъртви птици.Фигура 1.* Откриване на високопатогенна инфлуенца по птиците A(H5N8), при диви птици и домашни птици в Европа и съседните региони, от ноември 2014г. до февруари 2015г. и от октомври до декември 2016г.

1. Огнища в стопанства за домашни птици:
- През 2016г., огнища в стопанства за домашни птици са били съобщени от Австрия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Холандия, Полша и Швеция.
- В България огнища са констатирани в домашни ферми от тип “Заден двор” в София област, Видин, Враца, Монтана, Пловдив и Ямбол, където всички птици са унищожени.

2. Потенциален риск за здравето на хората:

- Досега няма докладвани случаи на заразени хора от грипа A(H5N8), въпреки големия брой хора изложени при борба с огнищата, като по този начин рискът от зараза се счита за много нисък. A(H5N8) не показва никаква еволюция в посока на повишаване афинитета към хората, тези вируси трябва да бъдат внимателно наблюдавани за всяка адаптация. Хората, изложени в засегнатите стопанства или при пряк контакт със заразени диви птици трябва да бъдат наблюдавани в продължение на десет дни, за да се идентифицират възможни свързани симптоми. Местните здравни власти могат да обмислят активно наблюдение на тези групи и администрират антивирусна профилактика, в зависимост от оценката на местния риск (т.е. интензивността на експозицията). Много държави-членки на ЕС предлагат ваксиниране срещу сезонен грип за лица, изложени към домашни птици в резултат на тяхната професия.

3. Препоръки за профилактика и предпазване:

- Общите препоръки включват:

• Дръжте домашните птици и други животни далеч от диви птици: предпазни стъкла, огради или мрежи могат да бъдат използвани, за да се избегне евентуален контакт между видовете и да помогне за предотвратяването на предаване.
• Сигнализирайте болни или мъртви животни. Важно е, че всички признаци на заболяване или внезапни и необясними смъртни случаи на домашни птици, птици отглеждани в стопанства, диви птици или други животни са докладвани на местните власти (ветеринарни служби, служители на общественото здравеопазване, обществени лидери и т.н.), така че те да могат да се справят с тях безопасно и помогнат за спиране на болестите от разпространение.
• Ловните сдружения и органи на дивите животни трябва да бъдат уведомени за възможността и наличието на птичи грип A(H5N8) и други вируси присъстващи при водоплаващия дивеч, който е обект на лов през миграционния период..
• Мийте ръцете си често. Това трябва да се прави след работа с птици или други животни, при готвене или приготвяне на продукти от животински произход и преди хранене.
• Яжте добре сготвени месни продукти.
• Не приготвяйте болни или умрели животни консумация и не ги давайте или продавайте на други. Подобни животни не трябва да се дават за консумация на други животни.
• Незабавно да се потърси съвет от Вашия лекар, ако се появят признаци на треска, след контакт с домашни птици, отглеждани в стопанства птици, диви птици или други животни.

Скъпи колеги, ситуацията в която се намираме е сериозна! Призовавам всички да упражним постоянен мониторинг на адаптацията и еволюцията на болестта. Спазвайте мерките за сигурност, не се доближавайте до болни и мъртви птици, избягвайте всякакъв контакт с тях и при визуален контакт с подобни птици, подайте сигнал на телефон 0700 122 99

Превел за БГ ЛОВ: Ангел Василев - ловец от форума БГ ЛОВ

Източници:

• Европейски журнал по инфекциозни болести, епидемиология, превенция и контрол.
http://www.eurosurve...icleId=22663#f1

• Организация по прехраните и земеделието на ООН.
http://www.fao.org/3/a-i6113e.pdf

Наслука.

Абонамент за бюлетин