Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Рецепти с дивеч » Първична обработка на дивеча

Първична обработка на дивеча

vater Публикувана от vater | 08.05.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Първична обработка на дивеча

За да бъде качествен крайния продукт, от решаващо значение е правилната първична обработка. Непосредствено след отстрела е желателно да се прережат големите кръвоносни съдове в областта на врата, а трупът да се постави под наклон с цел обезкървяването му. При мъжките животни се изрязват и отстраняват семенниците. Не по-късно от половин час след убиването вътрешните органи трябва да се извадят и отстранят от трупа. Коремната стена се почиства с мокра кърпа, а при силно замърсените трупове се измива. Внимателно се изрязват местата на поражение от куршума.

Нужно е да се знае, че дивечът боледува или е носител на различни болестотворни агенти опасни за хората, затова своевременното правилно вземане на всички необходими проби и осигуряване на надеждното им изследване преди консумация е първостепенна задача.

След първичната обработка на терена, дивечът трябва да се охлади по най-бързия възможен начин при температура от 0 до 5 °С. Така се осигурява зреене на месото и регулиране на ензимните процеси, при което то придобива хубав светло червен цвят, мускулната тъкан омеква, добива съответната консистенция и способност да набъбва и отделя месен сок. Вследствие на това се подобряват вкусовите и хранителни качества на дивечовото месо.

Освен от правилно проведения процес на охлаждане, качеството на месото зависи и от степента на обезкървяване, липсата на обширни наранявания по кожата и стомашно-чревния тракт.

При бавно охлаждане на месото, относителна влажност на въздуха 80-85% и съхранение при температура 0 – 3 °С , то може да се запази до 15-20 дни.

lagat.bg

Абонамент за бюлетин