Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Бракониерство » Разкриха колекционер на яйца на редки видове птици

Разкриха колекционер на яйца на редки видове птици

vater Публикувана от vater | 08.12.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Разкриха колекционер на яйца на редки видове птици

При направена специализирана акция на Областна дирекция (ОД) МВР - Бургас е разобличен колекционер на яйца на редки видове птици, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Претърсен е апартамент на британски гражданин, който живее в Бургас. При обиска са открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони, включително белоглав лешояд и кафявокрил огърличник, предаде БТА.

Открити са екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника и дневници с информация, подсказващи посегателства на гнезда на редица видове диви птици, в това число и срещу световно застрашените царски орел и египетски лешояд.

Образувано е досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс. Извършени са процесуални действия като в хода на претърсването са установени и иззети веществени доказателства, сочещи престъпната дейност на лицето. В момента се осъществяват още процесуални следствени действия и се назначават различни видове експертизи с цел цялото документиране на престъпната дейност, съобщават от БДЗП, цитирайки Калоян Калоянов, заместник-директора на ОД МВР - Бургас.

Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици, коментират от БДЗП. Ограбването на гнездата е една от причините за изчезването на ловния сокол у нас.

News.dir.bg

Абонамент за бюлетин