Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дивечовъдни станции » РАЗВЪЖДАНЕ НА ДИВИ ЗАЙЦИ

РАЗВЪЖДАНЕ НА ДИВИ ЗАЙЦИ

vater Публикувана от vater | 15.06.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

РАЗВЪЖДАНЕ НА ДИВИ ЗАЙЦИ

В нашата страна има много добри условия за развъждане на диви зайци – един масово разпространен вид до неотдавна, обект на емоционален лов. Въз основа на опита от Полша, Франция, Словакия, опита на зайцевъдните стопанства във Враца, Луковит и Сопот, както и моя опит предлагам изграждането на волиери за диви зайци за да помогна възстановяването на този ценен вид.Основното изискване при развъждане на диви зайци трябва да бъде минимизиране на човешкото присъствие с цел запазване на дивите инстинкти на зайците.

Един волиер за развъждане на диви зайци включва в себе си серия примерно от 10 клетки (дворчета). Изградени една до друга те ще заемат обща площ от 600 кв.м. Чрез тях годишно ще могат да се произвеждат около 200 – 300 заека.

На приложения чертеж е показана една клетка (дворче). В една клетка може да се отглеждат целогодишно максимум 1 мъжки и 5 – 6 женски за разплод. Клетките  следва дасе изградят на сухо и отцедливо място. Покрай двата края на клетките (от към хранилките и от към дървените сандъчета) трябва да може да минава камион.

Зареждането на хранилките със сено, зърнен и сочен фураж трябва да става 1 – 2 пъти месечно, директно от камиона, без да се влиза в клетките. Храна трябва да има по всяко време в изобилие. По този начин зайците няма да „тичат” след гледача, а напротив – по-добре е да се плашат от хората. Хранилката за концентриран фураж трябва да е такава, че заекът да може да вкара вътре само главата си. Цилиндричният съд в основата трябва да е метален за да не го прегризат (например тенджера) и да е закрепен здраво за да не го преместят. Конусовидният покрив над него трябва да е достатъчно голям така, че зърното да не се мокри от дъжд и сняг. Зърненият фураж трябва да е смес от пшеница (3 части), ечемик (2 части), овес (1 част) и царевица (1 част).  Сочният фураж да се подава през улей, разположен над сеновала, като се изсипва директно на земята в клетката. За сочен фураж може да се използват ябълки, цвекло, картофи, земна ябълка и моркови. Да не се дават зеле и прясна люцерна! В основата му трябва да има клапан срещу проникване на белки. В сеновала да се зарежда изсушено ливадно сено, примесено с люцерна. Преди зареждането с ново сено е необходимо старото да се натъпче надолу с вила. Във всяка клетка трябва да има и буца сол.

Водопроводната тръба трябва да има лек наклон. Най-добре е да има постоянно течаща вода от близко дере. Отворите в тръбата трябва да са не по-големи от главата на заека. Зимно време ако централният водопровод се запуши или замръзне се поставят водопоилки. Може да се използват трапецовидни пластмасови легенчета в които ледът се вдига нагоре без да надува и пука дъната им.

Почистването на сандъчетата трябва да става веднъж месечно и то от един и същи дивечовъд (най-много двама) за да могат зайците да добият диви инстинкти и да се страхуват от хората. По този начин ще се избегне одомошняването им. Почистването на сандъчетата ще става чрез леко повдигане на големия му капак и изгонване на зайците в дворчето на клетката, след което се пуска падащата вратичка и сандъчето може да се почисти. Ако е необходимо, сандъчето се транспортира с камион до пункт за дезинфекция. Цялостно почистване и дезинфекция на клетката се извършва само след като е изпразнена от зайци.

За да се уловят живи зайци за разселване в други райони или продажба, един дивечовъд отваря вратата на клетката от към хранилките и подгонва зайците към сандъчето, а друг пуска вратичката му след като всички, или по-голямата част от тях са влезли вътре. Човекът, който е влязъл в дворчето излиза навън. След това човекът до сандъчето отваря горната вратичка в мрежата на дворчето, внимателно отваря малкия капак на сандъчето, хваща и връща в дворчето зайците, които няма да се транспортират (примерно родителите). След което двамата дивечовъда товарят сандъчето със зайците на камион и ги транспортират по предназначение.

Опитите с опресняване на кръвта на дивите зайци дават много добри резултати за увеличаване коефициента на прираст. Освен това и високата цена на жив заек (между 50 и 150 лв) в кратки срокове може да покрие направените разходи по строителството и обслужването на клетките.

ВЪЗПРОИЗВОДСТВЕНА КЛЕТКА ЗА ДИВИ ЗАЙЦИ

За разплод – 1 мъжки и 5 – 6 женски

Количествена сметка:

Забележки:

1. При изграждане на 2 и повече клетки една до друга ще отпаднат 9 междинни кола. Между клетките вместо поцинкована мрежа 4 х 4 см може да се използва кокошкарска мрежа.

2. Когато няма течаща вода да се използват трапецовидни легени за да не се повреждат дъната им при замръзване на водата.

Автор: инж. Александър Обретенов

Абонамент за бюлетин