Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Разярен глиган захапа ловец, отстреляха го (снимки+видео)

Разярен глиган захапа ловец, отстреляха го (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 14.12.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Разярен глиган захапа ловец, отстреляха го (снимки+видео)

Ловувам от 2019-а година официално, с разрешително за лов в Канада от 2008.

Тази година ми е първата ловна година в България и имах голям интерес как протича ловът на дива свиня с гонка.

Груповият лов е нещо наистина ново за мен, тъй като до момента съм ловувал единствено и само индивидуално, без никакви ограничения от към типа на оръжие, с което се ловува - гладкоцевно, нарезно, лък и арбалет. Тук в България нещата са различни във всяко едно отношение!

Въпросният глиган беше отстрелян съботата, която мина, а именно 3-ти декември 2022. Това беше както първият отсрелян глиган за този сезон, така и първият за мен в ловната ми кариера.

Събрахме се сутринта в 6:30 и след попълване на бележката и всички нужни документи направихме уговорката за първата пусия и се метнахме по джиповете. Беше наистина екстремно, защото само няколко дни преди това се изляха няколко дни дъждове. Калта беше на ниво. В крайна сметка достигнахме до крайната точка.

Гоначите се отделиха малко преди това и бяха готови с пускането на кучетата. Имахме 35 минути от както се разделихме. Отговорникът за лова ни остави по пусиите. Бяхме общо 11 човека с гоначите.

Минаха 40 минути откакто застанахме по пусиите, чувах лаят на кучетата, но все още бяха далеч. В един момент през пусията ми преминаха две от кучетата и се спуснаха в противоположното дере.

Лаят им стана писклив и пронизителен. Малко след това чух 4 последователни изстрела от карабина, малко след това единичен. Очаквах, че 3 прасета ще бъдат свалени. За съжаление след като приключихме с тази пусия разбрахме, че сюрията се е разделила и изстрелите са били напразни.

Качихме се отново по джиповете. Аз лично пропуснах втората гонка заради авария в автомобила ми, но се оказа, че нищо не съм пропуснал.

Chameleon Hunting представя новата си колекция от ловни облека - топли, тихи, непромокаеми и тръноустойчиви

Сваленият мъжкар беше на 3-тата пусия в местността Мъгловото, в ловище Коритарско, недалеч от беседката на Калоферските ловци в Средна гора. Моята пусия беше първата. След мен имаше колеги. Гоначите пуснаха кучетата и зачакахме. При мен нямаше нищо, в един момент се появиха колегите от горните пусии. Казаха, че има свален голям мъжкар. Слязохме до беседката, където бяхме оставили колите и един от колегите взе здраво въже и тръгна към мястото, където е ударен. През това време "виновниците" за удареното животно разказаха какво се е случило. Слизали са вече надолу, когато са видели гъстак и шипки, в който Емил е забелязал нещо черно, приближил се е със заредено оръжие и в следващият момент голяма черна и космата маса е скочила към него. Прасето е захапало ръкава на шубата му, но въпреки това Емо е запазил хладнокръвие и е възпроизвел изстрел. Този изстрел от карабината независимо, че е бил почти от упор не е бил достатъчен и прасето е съборило Емил на земята. Други двама колеги са били в близост, като в непосредствена близост е бил Бай Стефан, който от упор поваля гиганта.

Всички бяхме доволни. След като докараха гиганта, направихме ритуалните снимки част, от които ще можете да видите в тази публикация, а Стефан Бичев - Ицата засне и видео, което се надявам да мога да предоставя.

Аз като нов ловец в България все още се уча. Оставих ветераните разбира се да свършат необходимото - почистване, вземане на проби и разфасоване. Попивах всяка стъпка от първият урок на груповият лов и очаквам с нетърпение следващите, като се надявам на слука преди краят на сезона!

Пожелавам слука на колегите и на нашата Ловна Дружина - Калофер!

Автор: Димитър Балабанов

Четете още: ЛОВНИ НОВИНИ

Chameleon Hunting представя новата си колекция от ловни облека - топли, тихи, непромокаеми и тръноустойчиви

Абонамент за бюлетин