Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Реки в габровско бяха зарибени с балканска пъстърва

Реки в габровско бяха зарибени с балканска пъстърва

vater Публикувана от vater | 18.05.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Реки в габровско бяха зарибени с балканска пъстърва

Седем реки в габровско бяха зарибени с балканска пъстърва през почивните дни. Зарибителният материал е произведен в пъстървово стопанство „Чудните мостове“ и е осигурен от Централното управление на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. В зарибяването се включиха екипите на Държавно горско стопанство Габрово, Държавно ловно стопанство "Росица" - Севлиево и Природен парк "Българка".

В реките Янтра, Бялата река, Белилска и Паничарка служители на габровското Държавно горско стопанство и парк "българка" разселиха 6 000 малки рибки. В отделна акция служители на ДЛС "Росица" разселиха 11 500 балкански пъстърви в реките Росица, Цървулищица и Багарещица.

Така общо 17 500 малки рибки от характерният местен вид обогатиха биоразнообразието в района. Акциите по зарибяване са извършени при спазването на всички изисквания на закона и в присъствието на представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с които са съставени съвместни протоколи за извършените дейности по зарибяване.

Зарибяването на планински участъци на габровски реки с балканска пъстърва е традиционно за Северноцентрално държавно предприятие - Габрово. То се извършва ежегодно, като най-подходящият период за неговото осъществяване е края на пролетта, тъй като по-малките риби се адаптират по-добре в новата среда.

Балканската пъстърва е местен вид, чието оцеляване е застрашено. Именно затова Северноцентрално държавно предприятие - Габрово ежегодно подпомага запазването на популацията, чрез осигуряване на зарибителен материал за разселване.

Абонамент за бюлетин