Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Сърна

admin Публикувана от admin | 21.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

сърна

Сърните (Capreolus capreolus) са средно големи тревопасни бозайници от разред Чифтокопитни (Artiodactyla). Широко разпространени в нашата страна и обичаен ловен обект.Живее в по-северните части на Европа.


Само мъжките екземпляри притежават рога - къси и изправени. През зимата мъжките губят рогата си, но на пролет за новия размножителен сезон израстван отново. Когато започват да израстват, новите рога са покрити със слой от тънка кожа, който постепенно изчезва, при загуба на кожното кръвообръщение. Тялото е червеникаво, а лицевите части са сиви. Окраската на тялото варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части.

Физически характеристики
Сърната е относително малка по размери в сравнение с други представители на семейство Плътнороги. Дължина на тялото от 95 до 135 cm, ширина в предните крайници 65 - 75 cm и общо тегло между 15 и 30 kg. Опашката е къса (2 - 3 cm), труднозабележима. Първите и вторите рога са неразклонени, между 5 и 12 cm, докато при възрастните сръндаци достигат от 20 до 25 cm, често завършващи с два или три, рядко четири върха.

Абонамент за бюлетин