Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Сдружението в Кърджали отчетоха сезон с рекорден отстрел на дива свиня

Сдружението в Кърджали отчетоха сезон с рекорден отстрел на дива свиня

vater Публикувана от vater | 16.05.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Сдружението в Кърджали отчетоха сезон с рекорден отстрел на дива свиня

Отчитаме един отличен сезон, който е втори по отстрел на дива свиня в сравнение със сезон 2019/2020 година. Тогава бяха отстреляни приблизително 600 диви прасета, а през настоящия 533 според пробите, дадени за изследване за африканска чума и трихинелоза, съобщи днес на Общото отчетно събрание на Сдружението на ловците и риболовците  в Кърджали председателят Васил Дончев. Но по думите му най-важното е, че през сезона няма инциденти и фрапиращи бракониерски прояви.

Пролетната таксация представя добра картина за наличието от дивеч. Нивото на дивата свиня се запазва като през предходните години. Благородният елен бележи осезаемо увеличение. Елен лопатарът също се увеличава, за което спомага ежегодното разселване. Сърната запазва миналогодишното ниво, но се наблюдава там където се увеличава популацията на елен лопатар популацията на сърната намалява, което е доказано в цяла България и Европа, каза Васил Дончев.

Отстрелът на чакали и лисици е добър, затова намаляват, но се увеличават скитащите кучета. В момента те са най-големия проблем. Той припомни за разкъсана от скитащи кучета бременна кошута-елен лопатар в района на дружина Костино. Приплодът е намерен до нея. Възможно е малките да са били две. Снимката публикувана в медиите е обиколила цяла България. Гледката е били потресаваща. Васил Дончев прикани присъстващи в колегите си в залата за сериозни мерки в борбата със скитащите кучета.

Събранието беше ръководено от секретаря на Сдружението Пламен Петков. Председателят на Контролния съвет Стефан Бакърджиев отчете, че от направените инвентаризации не са установени липси и излишъци, счетоводната дейност се води правилно, годишният финансов отчет достоверно представя имущественото и финансово състояние на Сдружението.

Делегатите посрещнаха знамето на сдружението на крака. След това с едноминутно мълчание  почетоха паметта на колегите си, починали през отчетния период.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин