Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Седмица на гората - 2022 г. официално ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет

Седмица на гората - 2022 г. официално ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет

vater Публикувана от vater | 04.04.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Седмица на гората - 2022 г. официално ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет

Седмица на гората - 2022 г. ще бъде открита на 4 април 2022 г. в Лесотехническия университет. Програмата на официалното честване започва в 11.00 часа и предвижда връчване на традиционните награди на най-заслужилите лесовъди и горски служители.

Събитието ще бъде открито от Иван Христанов, зам.-министър на земеделието и инж. Филип Ковашки, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите.

Седмицата на гората е професионалният празник на лесовъдската колегия и служителите в горите и се провежда всяка година в началото на месец април – тази година от 4 до 10 април.

Програмата на седмицата в цялата страна предвижда мащабни кампании по залесявания и почистване на горските територии с граждани и доброволчески организации. Тази година събитията ще се проведат под мотото "Аз обичам гората".

Кампаниите целят приобщаване на гражданите и обществеността към работата и дейностите, които се извършват от лесовъдите и горските служители. "Залесяването е най-атрактивната дейност за доброволците, но то не е единствената. Отглеждането на една гора е дълъг и сложен процес и изисква изключително професионални действия“, категорични са експертите- лесовъди затова по време на събитията, доброволците ще имат възможност освен да залесяват и да научат за всички дейности, извършвани от горските служители.

Освен това природолюбителите ще могат да се включат в кампаниите по почистване на горските територии, които са организирани в цялата страна.

На работата на лесовъдите е посветена и викторината за деца: "Учим и знаем за българската гора" .

Цялата програма с определените за граждани локации вижте тук:

НАЦИОНАЛНА  ПРОГРАМА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕДМИЦА НА ГОРАТА

4 –  10 април 2022 г.

Мото: „АЗ ОБИЧАМ ГОРАТА!“

1 април 2022 г. (петък)

11.00 – 13.00 ч.

Поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите лесовъди пред мемориала на ЛТУ.

Място: ЛТУ

Участват: Представители на МЗм, ИАГ, СЛБ, ЛТУ, ИГ при БАН, РДГ – София и др.

4 април 2022 г. (понеделник) 

11.00 – 14.00 ч.

Официално откриване на Седмица на гората. Връчване на традиционните награди. Музикална програма.

Място: гр. София, дворното пространство на ЛТУ /при неблагоприятни метеорологични условия – Аулата на ЛТУ/

Участници: официални лица /по утвърден списък/, ръководство и служители на ИАГ, МЗм, директори на всички териториални поделения, служители, номинирани за награждаване

5 април 2022 г. (вторник)

9.00 – 14.00 ч.

Залесяване с черен бор върху опожарен терен.

Място: ТП ДГС Сливница, землището на с. Златуша

Участници: служители на Изпълнителна агенция по горите

АКО ОБИЧАТЕ ГОРАТА И ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА ПРАЗНИКА, МОЖЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В ОРГАНИЗИРАНИТЕ ОТ ГОРСКИТЕ СТРУКТУРИ СЪБИТИЯ И КАМПАНИИ:

Национална кампания на държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства, дирекциите на природни паркове и регионалните дирекции по горите за ПОЧИСТВАНЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ с граждани и доброволчески организации.

Определени са локациите за почистване на горските територии в цялата страна.

http://www.nug.bg/news/lang/1/id/17297/display

ЗАЛЕСЯВАНЕ И ГРИЖА ЗА ГОРАТА - Национална кампания на държавните предприятия и държавните горски стопанства с доброволчески организации и граждани, в която чрез беседи и информационни материали се предоставя възможност на гражданите освен да залесяват, да научат повече за дейностите, свързани с грижите за гората. 

Определени са локации в цялата страна.

http://www.nug.bg/news/lang/1/id/17298/display

ВИКТОРИНА „УЧИМ И ЗНАЕМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА“ – участвайте в онлайн викторина за българската гора. Инициативата е насочена за деца от 3 до 6 клас в цялата страна и стартира на 21 март – Международния ден на горите. От 21 март до 8 април, през ден, на страницата на Изпълнителна агенция по горите, както и на фейсбук страницата на Агенцията ще бъдат публикувани интересни факти за гората и работата на хората, които се грижат за нея. Децата могат да се запознаят с любопитните информации и на 10 април 2022 г. онлайн да проверят своите знания чрез анкета, която ще бъде публикувана на страницата на Изпълнителната агенция по горите.

КОНКУРСИ ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО - Напишете есе, разказ или стихотворение, направете колаж, пано или рисунка, като ни разкажете за гората, в която обичате да се разхождате, как тя може да стане по-красива и по-чиста. Споделете всичко, което ви е направило впечатление, онова, което ви радва и това, за което се тревожите. Изразете любовта си към гората на България, така, както я чувствате и разбирате! Вижте как да се включите на посочените линкове:

ДПП Витоша - https://park-vitosha.org/ до 25.03.2022 г.

ДПП Българка - https://www.facebook.com/profile.php?id=100016210177706 – до 25.03.2022 г.

РДГ Благоевград - Регионална дирекция по горите Благоевград - публикации | Facebook до 27.03.2022 г.

ДПП Сините камъни: https://www.facebook.com/PPSinitekamani до 31.03.2022 г.

ДПП Рилски манастир: https://www.parkrilski-manastir.eu/ до 31.03.2022 г.

Сп. Гора: Списание “Гора” - публикации | Facebook до 31.03.2022 г.

ДПП Златни пясъци - http://www.parkzlatnipiasaci.com/?p=5620 до 01.04.2022 г.

ПРАЗНИК ЗА ДЕЦАТА по случай Седмица на гората 2022 г. 6 април 2022 г. (сряда) от 11.00 – 14.00 ч. Място: гр. София, сцената на Борисовата градина. В случай на влошени метеорологични условия, събитието ще бъде отложено за друга дата, която ще съобщим допълнително. 

Провеждане на игри с деца от горски педагози на Изпълнителна агенция по горите Дирекцията на природен парк „Витоша“. Музикална програма. Ще можете да разгледате шатри, на които ще се представят семенни сбирки, материали и инструменти, които да отразяват работата на лесовъдите.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ на регионалните дирекции по горите.

Абонамент за бюлетин