Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловни породи кучета » Сен-жерменския брак най-добър на фазани и зайци

Сен-жерменския брак най-добър на фазани и зайци

vater Публикувана от vater | 28.09.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Сен-жерменския брак

Автор: Владимир Йонев

Сен-жерменският или компиенски брак е елегантно куче, работещо със стойка, което отдавна си е спечелило уважението на френските ловци, макар да остава сравнително непознато извън пределите на своята родина Франция. Първите бракове от Сен Жермен се появили приблизително през 1830 г. в резултат на кръстосване на бяло-оранжев женски пойнтер с красив френски брак. Мускулатурата на техните потомци е развита по-слабо, отколкото при представителите на майчината линия, благодарение на което новото куче се получило по-елегантно, с уверена стойка. Главата на кучето в идеалния вариант напомня главата на френския брак, а ушите са по-дълги, отколкото са ушите на пойнтера.

Това предано на своя стопанин и темпераментно куче се отличава с изключително желание за работа и завидна издръжливост. Характерът му се откроява с чувствителност, а самото куче се цени за неговото послушание, поради което не възникват никакви проблеми с възпитанието и обучението му. Познавачите на тази френска ловна порода препоръчват да не се използват твърди методи при дресировката на браковете. Много е важно да се използват елементи на игра по време на обучението, за да се заинтересува кучето и да се постигнат по такъв начин превъзходни резултати. При правилно възпитание и търпение в обучението от сен-жерменския брак може да се получи надежден и достоен помощник в лова, работоспособен и сговорчив. Тези кучета се използват главно за лов на фазани и зайци. Най-добре работят в гората, където проявяват изключителна прецизност при търсенето на дивеча. Дори твърде големият ентусиазъм се явява още една отличителна черта на този френски ловец. Това скоростно животно понякога може да прояви инат, но доста бързо се връща в своето нормално състояние.

За съжаление кучетата от тази порода не се отличават с отлично здраве: не бива да се допуска охлаждане на тялото на животното, което повече подхожда за лов през лятото. Независимо от ярко изразените ловни инстинкти отглеждането му в градски условия не създава големи проблеми. Сен-жерменският брак е спокоен, ласкав и нежен, това е отлично семейно куче. Все пак от него няма да излезе добър пазач – характерът му е твърде мек. Трябва само периодично да се почиства козината на животното с груба четка.

Статията е предоставена на БГ ЛОВ от вестник НАСЛУКА

Абонамент за бюлетин