Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НКНЛТ » Специално състезание за работа на диво прасе

Специално състезание за работа на диво прасе

admin Публикувана от admin | 11.05.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел
В състезанието могат да участват всички положително оценени кучета с положен изпит на вродените качества.
Дисциплини:
-претърсване
-издръжливост
-острота
-глас
Работата с диво прасе се изпитва в оградено място /полигон/ с площ 100 х 200 метра.Теренът трябва да бъде гъсто обрасъл с растителност,която съответства на естествената среда на дивото прасе,с най-малко една локва и издигната ловджийска засада,от която съдиите следят работата на кучето.Освен съдиите и водачът,на полигона могат да се намират само помощниците за отделяне,определени от ръководителя на състезанието.

Претърсване
Времето за претърсване е 7.5 минути, а общото време за работа на кучето – 15 минути.Всяко връщане на кучето до водача по време на претърсване намалява оценката с една точка.Оценките са от 4 до 1.Четвъртото връщане или ненамирането на свинята в даденото време води до дисквалификация.

Издържливост
Оценява се от момента, когато кучето намери прасето и по време на работа кучето с прасето.Всяко връщане на кучето или напускане на прасето намалява оценката с една точка.Оценките са от 4 до 1.

Острота
Оценка: 4- кучето трябва да хваща прасето;
3,5 – лаене от разстояние максимум 1-2 метра;
3 – лаене от разстояние до 3 м;
2,5 – лаене от разстояние до 5 м
Куче, което лае от разстояние, по – голямо от 5 метра, напуска прасето или не се върне до него в предвиденото време , подлежи на дисквалификация.

Глас
Оценява се през цялото време на работа от момента, когато кучето намери прасето, с оценки 4 до 2.

Абонамент за бюлетин