Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Според таксацията дивечовите популации постепенно нарастват

Според таксацията дивечовите популации постепенно нарастват

vater Публикувана от vater | 04.04.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Според таксацията дивечовите популации постепенно нарастват

„Дивечът в България е национално богатство. Неговото опазване цели съхраняване на генофонда и видовото разнообразие, увеличаване и устойчиво развитие на дивечовите запаси, обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие в природната среда.

През последните години, благодарение на дейността и усилията на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, развитието на ловното стопанство у нас бележи трайни положителни тенденции“, каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите на проведената пресконференция по повод откриването на Международната изложба „Природа, лов, риболов“ в гр. Пловдив.

„Анализът на резултатите налага извода, че при едрия дивеч във всички ловностопански райони като цяло се формират дивечови популации, които постепенно нарастват. Получените резултати от таксацията при отделните видове дивеч сочат, че за 2023 г. общата численост на благородния елен е 38 444 бр., запасът от елен лопатар е 12 141, при сърната – 134 976. Африканската чума по свинете рязко намали популацията на дива свиня, но вече се наблюдава плавното й възстановяване, като за изминалата година е регистриран ръст от 7%. Увеличение на запаса има и при дребния дивеч – при заека, яребицата, фазана“, посочи зам. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Росен Райчев.

Изпълнителният директор на ИАГ инж. Стоян Тошев запозна журналистите с контрола, който държавата упражнява за стопанисването на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини, както и с резултатите от проверките, които целогодишно се извършват за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото приложение. С въвеждането на електронно разрешително за лов държавата прави възможното да намали нарушенията на ловното законодателство, отбеляза Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ.

През 2023 г. служители на Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, съвместно с представители на държавните горски предприятия, Министерството на вътрешните работи и на ловните сдружения са извършили над 153 000 проверки. Проверени са повече от 142 000 ловци, близо 5 000 ловни дружини, 5 000 превозни средства.

Съставени са 176 акта за установени нарушения, с които са задържани 8 законни оръжия, 15 звуковъзпроизвеждащи устройства, нерегистрирани ловни трофеи, дивечово месо, както и убит дивеч или разпознаваеми части от него.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин