Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » Супресорите ASE UTRA - надеждно решение за нарезни оръжия от Финландия

Супресорите ASE UTRA - надеждно решение за нарезни оръжия от Финландия

vater Публикувана от vater | 02.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Супресорите ASE UTRA - надеждно решение за нарезни оръжия от Финландия

Неръждаема и специална стомана дават дълъг ресурс на скандинавските уреди! 

от Мир Богоев

Финландската компания ASE UTRA прави едни от най-надеждните супресори. Започва през 1994 г. в Лехмо, като завод за тактически супресори, защото преди 28 години те са били достъпни само за тайните служби, полицията и военните.

Днес супресорите са разрешени за ловците и стрелците в САЩ, Австрия, Великобритания, Германия, Франция, Финландия, Норвегия, Швеция, а и в България! Това е направено за опазване на слуха на ловците и състезателите, защото гърмежите от нарезното оръжие  могат да доведат до глухота...

Какво отличава супресорите ASE UTRA - преди всичко безкомпромисната инженерна конструкция и селекцията на използваните метали. Всъщност финладските супресори са типичен скандинавски продукт със здрава конструкция, отличен дизайн и забележителна металургия!

Ето защо компанията продава по 10 000 прибора годишно, което я прави един от лидерите в света! Частите на ASE UTRA комбинират неръждаема със специална стомана или с аерокосмически алуминий. Това осигурява приемлива маса и дълъг експлоатационен ресурс. Като прибавим и впечатляващия финиш, става ясно защо финландските супресори са получили признанието на военните, ловците и състезателите по стрелба по света ...

Корпусите при ASE UTRA са изрязани от закален метал. После са шлифовани и оскидирани или са покрити с CeraKote, най-често в разцветки Black, FDE, Coyote и OD Green! Заглушаващите ламели и мрежи са предимно от неръждаема стомана.

Всички супресори ASE UTRA, освен звука, намаляват и отката с около 20%, като в същото време редуцират и подскачането на дулото при първия изстрел, което е особено важно в лова на гонка, защото позволява бързи и прецизни следващи изстрели по дивеча!

Ползването им осигурява и лесна гласова комуникация между ловците или военните в действие! И още нещо - след прострелване с коректно монтиран супресор и малко тренировки, точността на оръжието се подобрява, защото приборът намалява отката и вибрациите в цевта...

Супресорите „изрязват“ и дулния пламък, което е нужно за тактическите продукти, защото прикрива позицията на снайпериста или боеца. В лова на варда и от чакало на хищници това също е сериозно предимство...

Уредите ASE UTRA имат надеждно стъпално действие на заглушаващите елементи, поради което са защитени от прекомерни ударни натоварвания и деформации. Сериите супресори са отлично адаптирани към специфичните нужди на военните и полицейски сили, на ловците и на състезателите по стрелба.

Днес компанията предлага специални модели с патентовани технологии, съобразени с особеностите на автоматичните, полуавтоматичните и ръчните болтови оръжия - от малките калибри с периферно възпламеняване, през всички основни ловни калибри, военните патрони на NATO, до снайперските магнум муниции в .338 Lapua Mag. и дори в могъщия .50 BMG...

Супресорите ASE UTRA се навиват върху цевта! Това е най-подходящото решение, когато се търси, по-къса обща дължина на оръжието и запазване на неговия баланс. За целта резбата трябва да е достатъчно дълга, а още по-добре да няма механична мушка. Има и модели, които се завиват само на дулото. Това позволява едновременно използване на супресора и на фиксираните мерни прибори на оръжието. За него, обаче е нужно мушката да се премести назад, за да има място за резбата. Вариантът удължава повече оръжието, а и нарушава баланса му, защото цялата маса на супресора идва на дулото...

Сега компанията извади и BoreLock – адаптор за бърз монтаж на супресора. Системата е за оръжия в калибри от 5.56 mm NATO до .338 Lapua Mag.!

Започваме с тактическите супресори ASE UTRA, при които финландците са световни лидери! За разлика от лова, където рядко се стига до 5-6 последователни изстрела, тактическите супресори трябва да издържат на цели автоматични и полуавтоматични откоси...

Новите военните супресори GEN2 DUAL 556-BL са  пригодени за полуавтоматичен и автоматичен огън, без намаляване на ефикасността, чрез нови технологични решения! Конструктивните им промени в ламелите намаляват сериозно подскачането на дулото. Другата основна промяна е външното свръх здраво керамично покритие - CeraKote в 4 разцветки - Black, FDE, Coyote и OD Green. Намаляването на звука е - 25 dB, на 1 метър вляво от дулото, а за ушите на стрелеца – 20 dB. Данни: калибър 5.56 NATO, маса 545 г, диаметър 43,5 мм, обща дължина 175 мм, добавена дължина към оръжието – 113 мм, тяло и ламели от неръждаема стомана.

Серията ASE UTRA SL5i-BL е с бърз монтаж на болтови и снайперски оръжия. Конструкцията е компактна и лека със система BoreLock върху дулен коменсатор или пламегасител. Супресорът намалява звука при калибър .308 Win. с 25-26 dB на 1 м от дулото, но отнема и от отката и пламъка. Данни: калибър 5.56 NATO и 7.62 NATO, маса 420 г, диаметър 43 мм, обща дължина само 130 мм, добавена дължина към оръжието – 92 мм, тяло и ламели от въглеродна и неръждаема стомана. Финиш CeraKote. 

Следва по-наточената снайперската серия ASE UTRA SL7i-BL MG. Това са компактни супресори с отлично намаляване на звука и пламъка за снайперски пушки от .308 Win. до .338 Lapua Mag. Монтаж с BoreLock към дулен компенсатор или пламегасител. Редукция на звука за .308 Win. 31-33 dB и 25-27 dB за .338 Lapua Mag. – на 1 м от дулото, а също и значително намаляване на отката и на  пламъка. Данни: калибър .30, .300 и .338, маса съответно 530 г, 460-560 г, диаметър 44,5 мм или 45 мм, обща дължина 177 и 181 мм, добавена дължина към оръжието – 131 мм, тяло и ламели от въглеродна и неръждаема стомана. Финиш CeraKote.

За тактическите оръжия се предлагат още много серии и модели супресори, както в специфичните военни калибри, така и за картечните пистолети в 9х19 мм. Те са изключително адаптирани към конкретния калибър чак до могъщия .50 BMG!

Ловните модели започват с ASE UTRA ECO - супресор за патрони с периферно възпламеняване в .17 HMR и.22LR. Той може да се използва на пушки, и на пистолети! Супресорът, позволява стрелба  с механични мерници и оптика с нисък монтаж. Редукция на звука при пушка с 28-32, а при пистолет - с 27-30 dB на 1 м от дулото. Данни: калибър .17, .22 LR, маса 105 г, диаметър 28 мм, обща дължина 140 мм, добавена дължина към оръжието – 125 мм. Тяло и ламели от аерокосмически алуминий. Финиш - анодация.

Новият ASE UTRA RADIEN е лек, но ефикасен ловен супресор. За .308 Win. редукцията на звука до ушите на ловеца е 29-31 dB. Данни: калибри .222, 6,5 мм и .30 стандартни, магнуми .338 Win. Mag./9,3 мм, с маса съответно 295 и 310 г, диаметър 45 мм, обща дължина 210 мм, добавена дължина към оръжието – 110 мм, тяло и ламели от аерокосмически алуминий. Финиш - анодация.

Класическа ловна серия е и ASE UTRA SL5i. Това е най-компактният ловен супресор на финландците! Предлага се в стандартните ловни калибри от .222 Rem. до 8 мм. Намаляването на звука в калибър .308 Win. e 22-24 dB при ушите на ловеца. Данни: калибри .223, .25, .30, 8 мм стандартни. Маса съответно 335 и 345 г, диаметър 44,5 мм, обща дължина 118 мм, добавена дължина към оръжието – 103 мм, тяло и ламели от неръждаема стомана. Финиш CeraKote.

За ловците с магнум карабини е серията ASE UTRA  SL6i. Супресорът е за хора, които много се стрелят и ловуват. Намаляване на звука 18–22 dB на 1 м вляво от дулото за калибър 9.3×62 и 21–22 при ушите на ловеца. Данни: калибри ..338 Win Mag, 9.3 и .375 H&H. Маса съответно 390 и 410 г, диаметър 44,5 мм, обща дължина 141 мм, добавена дължина към оръжието – 126 мм, тяло и ламели от неръждаема стомана. Финиш полиране.

Завършваме с ловната серия ASE UTRA SL7i. Предлага се в много калибри и дава изключително потискане на звука – цели 30–33 dB на 1 м от дулото, при .308 Win. и 26–28 dB при ушите на ловеца! Данни: калибри .30, 8 мм, .300 Win. Mag., 338 Lapua Mag. Маса съответно 465 и 590 г, диаметър 44,5 -45 мм, дължина 162 мм, добавена дължина към оръжието – 147 мм, тяло и ламели от неръждаема стомана. Финиш полиране или CeraKote.

А сега и някои необходими уточнения за пълна коректност. Данните за намаляването на звука от супресорите по-горе са измерени в индивидуални тестови серии, с професионален микрофон, поставен на 1 метър от дулото при ъгъл 90 градуса вляво! Само така се гарантира а сравнимост на резултатите за потребителите! В крайна сметка ефективността винаги е различна и се определя и според калибъра, дължината на цевта и мощността на барутния заряд на използваните патрони.

Супресорите на ASE UTRA се правят за разнообразни  резби от М14 х1 и стигат до максимума – М24х1. Специфичните решения пасват на всяко нарезно оръжие...

Абонамент за бюлетин